Eddig bicikliztek, most már utazniuk kell

A Tevékenységirányítási Központ, munka közben
A Tevékenységirányítási Központ, munka közben - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Ettől a hónaptól a közigazgatási járáshatárokhoz igazították a rendőrkapitányságok illetékességi területét.

A rendőrkapitányságok illetékességi területének változása önmagában új rendőrkapitányság, rendőrőrs létesítését/megszüntetését nem indokolja.” Részben ezt a választ küldte megkeresésünkre a Belügyminisztérium, miután a bűnüldöző szervezetnek a járásokhoz igazításáról tettünk fel kérdéseket megyénkre vonatkozóan.

Ahogy az korábban már napvilágot látott, áprilisban a parlament a járáshatárokhoz igazította a járásbíróságok illetékességi körét, ennek következtében megváltozott a járási ügyészségek és a városi rendőrkapitányságok illetékességi köre is. Akkor ezt a Belügyminisztérium az igazságszolgáltatás hatékony működésével, az ügyek egyszerűbb intézésével indokolta. Miután 105 járásbíróság és a 129 rendőrkapitányság illetékességi területét érinti az új felosztás, van olyan járásbíróság, amelyhez több kapitányság is tartozik. A munkával járó terhek egyenletesebb elosztása érdekében egyes települések másik rendőrkapitánysághoz kerültek, emiatt megyénkben is többen érzik a változtatás kárvallottjának magukat.

Plusz 10 kilométer

Legszembetűnőbb talán Hajdúdorog esete, hiszen a város ettől a hónaptól nem a szomszédos hajdúnánási kapitánysághoz, hanem a 11 kilométerrel távolabbi hajdúböszörményihez tartozik.

– Eddig, ha valaki például tanúskodni ment, vagy lőfegyverengedélyt intézett, esetleg a fegyverét tároltatnia kellett, csak átbiciklizett a nánási kapitányságra. Ezentúl viszont buszozhat vagy autózhat, ami időben és költségben is több az eddiginél – sorolja Csige Tamás hajdúdorogi polgármester az indokokat, melyek miatt nem értenek egyet az átszervezéssel. Erről a minisztériumot is értesítették, ahonnan azt a választ kapták, hogy rendőrszakmailag indokolatlan az átszervezésük. Akkor meg miért? – teszi fel a kérdést Csige Tamás. Kinek jó az, hogy a 12 évnyi áldatlan állapot után tavaly átadott, Dorogtól mindössze négy és fél kilométerre lévő új hajdúnánási kapitányság helyett, Böszörménybe járjanak ügyet intézni?

Kapitányságot kérnek

A BM-hez küldött kérdésekre adott válaszból kiderül, Derecske polgármestere a képviselő-testület döntése után a megyei rendőr-főkapitányság vezetőjéhez fordult azzal a kéréssel, hogy az eddigi őrs helyett a városban rendőrkapitányság létesüljön, amiről az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjét is értesítették. Bakó Istvánt a döntésük hátteréről kérdeztem.
– Mi a berettyóújfalui járáshoz tartozunk, amely a legnagyobb az egész megyében, de a derecskei sem kicsi. Úgy véljük, a kettő együtt, mint illetékességi terület, nagyon megterhelő lesz az újfalui kapitányságnak. Elég csak arra gondolni, a két legtávolabbi pont csaknem 100 kilométerre van egymástól, ami nem a legszerencsésebb. Másrészt éppen a járásunk nagysága és lélekszáma indokolja, hogy az amúgy jól működő őrsből kapitányság legyen, amelynek illetékességi területe így is nagyobb lenne sok másikénál az országban.

Ezután is a TIK-ből irányítanak

A polgármesterek érvelése helytálló és a kívülálló számára felveti a bűnüldözés színvonalának törvényszerű visszaesését is, hiszen az addig jól ismert terepre helyismerettel nem rendelkező, új rendőrök fognak kijárni, s időbe telik, míg megszerzik a szükséges rutint. A BM-től kapott válaszban erre nem tértek ki, nem hivatalos forrásokból viszont megtudtuk, a gyakorlatban kevesebb lesz a változás, mint azt a szervezeti változás sugallja. Informátorunk példaként említette, hogy egy hajdúdorogi bűnesethez ezután is vagy a helyi vagy a nánási rendőrök fognak kivonulni, nem pedig a böszörményiek. Ezt egyébként alátámasztják a dr. Gyurosovics József megyei főkapitány lapunknak korában adott interjújában lejegyzett mondatok is. Eszerint egy bűnesethez mindig a legközelebb tartózkodó kollégájukat riasztják a Tevékenység Irányítási Központból. Ez egyben válasz a két polgármester aggályaira, akik azonban kitartanak véleményük mellett, hogy számukra kedvezőtlen a változás.

Lesz hátránya

– Egy rendőrkapitányságnak nagyobbak a lehetőségei, mint egy rendőrőrsnek, ráadásul – tudomásom szerint – vannak olyan egységek, melyek csak a kapitányságokon találhatók, ezek bevetése a nagy földrajzi távolságok miatt a mi esetünkben időveszteséggel járhat – indokol Bakó István. Aztán ő is megemlíti az ügyintézést ami, ha nem is túl gyakori, de előfordul, már pedig miért menjen például Kokadról Berettyóújfaluba valaki, ha Derecske közelebb van. Hol marad itt a „közelebb az emberekhez” szemlélet, ami miatt a járások létre jöttek? – kérdezi.

Csige Tamást szintén nem nyugtatja meg, hogy bűnüldözési munka lényegében nem változik, mert akkor egyáltalán mi szükség volt az átszervezésére? Márpedig az már megtörtént, így tart attól, hogy a bűnüldöző munka nem lesz olyan hatékony, mint eddig.

​- Érthető okokból hozzánk sosem lesz közelebb a böszörményi rendőr, mint a nánási, így tényleg az utóbbi fog ezután is jönni, ha szükséges. Csakhogy Dorog benne van a 24 órás programban, ami a rendőri jelenlétre vonatkozik. Ezt a feladatot eddig a nánásiak végezték, akiknek az egyharmada dorogi, így lényegében hazajártak szolgálatot adni, ezt most majd a böszörményieknek kell végezni többlet idővel és költséggel. Kinek éri ez meg?

A kérdés költőinek mondható, az viszont tény, egyik település sem nyugodott bele a változtatásba, a polgármesterek elmondták, újabb lépesekre készülnek ügyük érdekében.

Égerházi Péter


Mikepércs sem járt jól

Korábban már megírtuk, hogy Mikepércs polgármestere, Tímár Zoltán a megyei önkormányzat ülésén vetette fel, hogy számukra kedvezőtlen az átszervezés melynek következtében már nem a 10 kilométerre lévő debreceni, hanem a 25 kilométerrel távolabbi berettyóújfalui kapitánysághoz fognak tartozni. Esetük még a hajdúdoroginál és derecskeinél is faramucibb, hiszen a derecskei járás részei, így nekik és valószínűleg Sárándnak, Hosszúpályinak, Monostorpályinak, Hajdúbagosnak is az lenne jobb, ha Derecskén kapitányság működne, vagy minden maradt volna a régiben.​
hirdetés