Eddig 18 holttestet emeltek ki a Brüsszel melletti a vonatszerencsétlenség helyszínén

15 férfi és három nő holttestét emelték ki a mentőalakulatok hétfő délutánig Brüsszel közelében. A belga főváros környékén a reggeli csúcsforgalomban ütközött össze két vonat frontálisan.

A mentők szerint tovább nőhet az áldozatok száma. Egy másik forrás már 25 halottról számolt be. A roncsokat ugyanis még nem sikerült teljesen átnézniük a mentőknek. A katasztrófában több mint 120-an sérültek meg. Közülük tucatnyian súlyosan. Hogy pontosan mi okozta a balesetet, még nem tudni, szakemberek vizsgálják. Az elsődleges jelentések szerint az egyik vonat nem állt meg egy piros jelzésnél, ezért rohant bele a másikba.

A jelentések szerint az egyik szerelvény az ütközés hatására az oldalára borult. A mentést a havazás is nehezíti. Több utas, aki megsérült az ütközésben, véresen, összekarcolva keresett segítséget a roncsok közelében. A kiérkező orvosok több sérültnél a helyszínen végezték el az amputációt, hogy megmentsék az életüket. A könnyebb sérülteket egy közeli sportcsarnokba vitték, hogy ellássák sebeiket. A helyszínen dolgozók a roncsok között ruhamaradványokat is begyűjtenek, hogy később könnyebb legyen azonosítani az áldozatokat.

Egy túlélő azt mesélte, hogy minden teljesen váratlanul történt. Szerencsésnek mondta magát, mert kisebb karcolásokkal túlélte. Azt mondta a fiatalember, hogy amikor a roncsból mászott ki, több holttestet és súlyos sérülteket is látott. A két ingázókat szállító vonaton 250-300-an utazhattak.

A katasztrófa hírére megszakította balkáni útját a belga kormányfő. Yves Laterme és kísérete azonnal Brüsszelbe utazott.

A vonatszerencsétlenség miatt egész Belgiumban akadozott a vasúti közlekedés. Leállt a Brüsszel és London közti Eurostar vonat, valamint nem közlekednek a Belgiumot Németországgal és Franciaországgal összekötő expresszvonatok sem.