EBESZ – A Török Áramlat gázvezetékről tárgyalt a magyar és a török külügyminiszter

Belgrád, 2015. december 3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi konferenciáján a Kombank Arénában 2015. december 3-án.
Belgrád, 2015. december 3. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) belgrádi konferenciáján a Kombank Arénában 2015. december 3-án. - © MTI Fotó: Kkm / Burger Zsolt
Belgrád – Energetikai együttműködésről tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban. A két miniszter megállapította: egyelőre bizonytalan, hogy a Török Áramlat gázvezeték megépítésére sor kerülhet-e a jövőben tekintettel a jelenleg kialakult orosz-török konfliktusra.

A tárcavezető az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Miniszteri Tanácsának kétnapos konferenciája keretében folyatott kétoldalú megbeszélést török kollégájával.

Szijjártó Péter közölte Mevlüt Cavusogluval, hogy az orosz-török konfliktus teljes mértékben ellentétes Európa és Magyarország érdekeivel, “hiszen számunkra mind Oroszország, mind Törökország nagyon fontos partner, és ha a két ország között konfliktus feszül, akkor az mind Magyarországnak, mind Európának kifejezetten rossz”. Reményét fejezte ki, hogy a két fél mihamarabb rendezi az ellentéteket.

A felek tárgyaltak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni küzdelemről is. Az IÁ elleni küzdelem eredményessége kulcsfontosságú Európa és Magyarország szempontjából, ehhez pedig Budapest szerint elengedhetetlen egy észak-atlanti-orosz megállapodás, amelyhez az orosz-török viszony normalizálására is szükség van.

Szijjártó Péter emellett arról biztosította a török külügyminisztert, hogy Magyarország messzemenően támogatja a török vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítását.

– MTI –További hírek a Gazdaság kategóriából