Nem bánja, hogy a trombitát választotta

Akt.:
Nem bánja, hogy a trombitát választotta
© Fotó: magánarchívum
Berettyóújfalu – Hegedűs Imre kísérte már Demis Roussos, a Gipsy Kings tagjait és Bobby Solót is.

Édesapja zeneisége, egy elfelejtett hangszernév, a kilencvenes évek fúvószenekarának fénykora és a megannyi külföldi turné alapozta meg Hegedűs Imre, a berettyóújfalui zeneiskola vezetőjének mostani karrierjét.

– A fúvószenekar tagjaként, édesapám vadászkürtön játszott. ’92-ben elérkezett az ideje, hogy három osztálytársammal (akikkel azóta is jó kapcsolatot ápol – a szerk.) beiratkozzam a zeneiskolába – mesélte Hegedűs Imre. Akkor még alsó tagozatos éveimben jártam és édesapám biztatására kellett volna hangszerválasztáskor a vadászkürtöt mondanom, harmadikként a sorban azonban elfelejtettem a zeneszerszám nevét.

Bejárta a világot

Utólag egyáltalán nem bánta, hogy a trombitát választotta hangszeréül, hiszen könnyedsége, formája azóta is elvarázsolja. Az alapokat Tóth Gyulától sajátította el, hat évig volt a zeneiskola tanulója, közben viszonylag hamar – egy év után – Szilágyi Péter igazgató-karnagy ifjúsági fúvószenekarában játszhatott. Ebben az időszakban döntött úgy, hogy a hivatása a zene lesz. Az ezredfordulón kezdte középiskolai tanulmányait a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában, ahol a szintén berettyóújfalui gyökerekkel rendelkező és egykori zeneiskolai növendék, Győrfi Zsolt tanítványa volt.

Ebben az időszakban ismerkedett meg legjobb barátjával, Szentpál Roland tubaművésszel, ő vezette be a kamarazenészek világába. Tagja lett a művész által alakított tízfős rézfúvós formációnak. A majd’ tíz évig működő együttessel Magyarország számos pontján, Európa nagyvárosaiban, Koreában és Dubajban is zenéltek. A külföldi turnéiból merített tudás és tapasztalat nagyban hozzájárult szakmai karrierjéhez. Felsőfokú tanulmányait a Debreceni Zeneművészeti Egyetemen, trombita szakon végezte. Saját bevallása szerint soha nem készült pedagógiai pályára, ugyanakkor az élet úgy írta, hogy a felsőoktatás harmadik évfolyamában Szilágyi Péter felkérésére immár tanítóként fél évre visszatért a zeneiskola falai közé trombitát oktatni.

Egykor diákja, ma vezetője

A zenészek pályája sokszor alakul úgy, hogy adódik egy lehetőség, amivel élni kell, és ez az út Imrét ismét külföldre, Franciaországba vezette. A már tapasztalt trombitás négy évet turnézott egy szimfonikus zenekarral. Az ország összes nagyvárosában megfordultak, és olyan neves zenészeket kísértek, mint Demis Roussos, a Gipsy Kings tagjai vagy Bobby Solo.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Berettyóújfalu azonban mindig biztos pont volt az életében. Franciaországi szerződése végén karrierje kiindulópontjához, szülővárosába tért vissza, oda, ahová mindig is tartozott, lelkileg, családja okán. Zenész menyasszonyával együtt a városba költözött, közösen házat vásároltak és együtt zenélnek jelenleg is a Nagyváradi Filharmonikus zenekarban. Közben pedig számos teendője akadt. 2015-ben az ifjúsági fúvószenekar karnagya lett. Annak a zenekarnak, amelyben a kilencvenes évek elején elindulhatott zenei pályája, és amelynek 51 éves múltját új célok megvalósításával szeretné őrizni. 2018 augusztusától pedig a városi zeneiskola tagintézmény-vezetői feladatait is ellátja.

Hegedűs Imre büszke arra, hogy a félévszázados zenekar és egyben az iskola vezetője lehet. Legfontosabbnak az utánpótlás biztosítását tartja. Tízfős, kis létszámú zenekari csoportot hívott életre a legkisebb korosztályban. Hegedűs Imre egy régi hagyományt is felelevenített: az iskola életében egykor fontos eseményt, a volt növendékek hangversenyét rendezték meg újra. Elképzelései szerint a jövőben regionális trombita versenyt is rendeznek majd, nyáron pedig zenei tábort szerveznek.

Legfontosabb küldetésének a fúvószenekar menedzselését említette: – Ha egy városban jól működik a zenekar, egyre több gyermek választja a zenei pályát, ezzel együtt pedig az utánpótlás is biztosított lesz. Ez egy szép és jövedelmező szakma, a zenész a világ minden pontjára eljuthat.

– Kogyilláné H. Szófia –Ebes.
HAON.HU


hirdetés