Modernizálják, gyorsabbá és biztonságosabbá teszik a vonatközlekedést

Az ebesi vasútállomás.
Az ebesi vasútállomás. - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Elkezdődtek a munkálatok a Püspökladány–Ebes vasúti pályaszakaszon; többek közt az ebesi állomás átépítését készítik elő. A beruházás folytatása annak a felújításnak, mely nemrég fejeződött be a Püspökladány–Szajol szakaszon.

A Szajol–Püspökladány vonalszakasz átépítése után folytatódik a 100-as számú vasútvonal felújítása. „A Püspökladány–Ebes szakasz munkaterület átadása a vállalkozó részére július 3-án megtörtént. Jelenleg a nyíltvonali nagygépes átépítés előkészületi munkái folynak a Püspökladány–Kaba, Hajdúszoboszló–Ebes vonalszakaszokon, valamint Ebes állomáson történik előkészület a későbbi állomás­átépítéshez” – tudatta érdeklődésünkre Karcagi Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

2020-ra végeznének

Mint korábban már írtuk, Püspökladány és Ebes között a sínpálya mellett átépítik az állomások vágányait, peronjait, aluljárókat létesítenek, akadálymentesítenek. Modernizálják az állomásépületeket, továbbá korszerűsítik a biztosítóberendezéseket, új kábelhálózatot építenek ki, új információs kijelzőket telepítenek, P+R parkolókat alakítanak ki, valamint Kaba új közúti átkelőt is kap. A következő lépcsőben – a tervek szerint – az Ebestől Apafáig tartó szakaszt újítják fel. A fejlesztés után elvileg akár 160 kilométer/óra sebességgel is járhatnak a vonatok. Mindezzel 2020-ra végeznének, habár már most némi csúszásban van a beruházás.

ebes
Fotó: Derencsényi István

A Püspökladány és Ebes közötti 32 kilométer hosszú pályaszakasz felújítására kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. nyerte a fővárosi V-Híd Zrt.-vel közösen; a konzorcium a becsült 69 milliárdnál több, 75 milliárd forintért vállalta a kiírásban szereplő munkák elvégzését.

HBN


Hajdú-Bihar - Gyorsabb, halkabb, biztonságosabb lesz a vonatközlekedés Debrecen és Budapest között. Az ország eddigi legnagyobb vasúti beruházásával 2015 végére megvalósult Szajol-Püspökladány vonalszakasz átépítése csak az első lépcsőfoka volt a fejlesztés eredeti céljának, nevezetesen, hogy az ...A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .

Ebes.
HAON.HU


hirdetés