Megyei önkormányzat: közel 650 milliárdos fejlesztések Hajdú-Biharban

Akt.:
Pajna Zoltán
Pajna Zoltán - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Hajdú-Bihar megyében több mint 1600 fejlesztési projekt valósulhat meg csaknem 650 milliárd forint európai uniós forrásból 2014 és 2020 között – közölte a megyei közgyűlés elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Pajna Zoltán hozzátette: ebből a keretből 562 milliárd forint felhasználásáról már megszületett a döntés.

A megyei önkormányzat híd a források és a gazdasági szereplők között – ecsetelte szerepüket a folyamatban a közgyűlési elnök. Megjegyezte, hogy korábban mintegy 22 ezer vállalkozót tájékoztattak levélben a pályázati lehetőségekről, és csupán a foglalkoztatási paktum során 300 munkáltatóval kerültek kapcsolatba Hajdú-Bihar megyében.

Pajna Zoltán tájékoztatása szerint a legnagyobb forrást, csaknem 300 milliárd forintot az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében költhetik el, míg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból már több mint 100 milliárdot használhatnak fel a pályázók.

Előbbi kapcsán a 100-as vasútvonal Püspökladány és Ebes, illetve Ebes és Debrecen közötti szakaszának felújítását, illetve a debreceni főpályaudvar fejlesztését, utóbbiból a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását, az ipari parkok kialakításának támogatását, illetve a kutatási-innovációs projekteket emelte ki.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) projektjei esetében eddig több mint 53 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötöttek meg, amelyben érintett a megye csaknem valamennyi települése – tette hozzá Pajna Zoltán, kiemelve közülük az ivóvízminőség-javítási, a szennyvízkezelési, a hulladékgazdálkodási, projekteket, illetve az egykori hortobágyi bombázólőtér tájrehabilitációs programját.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) csaknem 100 milliárdos forrásából több településen megújul az egészségügyi alapinfrastruktúra, megépül 40 kilométer hosszúságú kerékpárút. Az új idegenforgalmi beruházások, köztük a hét települést érintő szürkemarha-hajtóút elkészültével pedig 70 ezer új látogatóval számolnak Hajdú-Bihar turisztikai szakemberei – ismertette a közgyűlés elnöke.

Pajna Zoltán végezetül kiemelte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) 38,7 milliárdos forrásán 249 nyertes pályázó osztozik. A debreceni tankerület 1,5 milliárd, a berettyóújfalui 2,8 milliárd, a hajdúböszörményi 1,5 milliárd forint pályázati pénz nyert fejlesztési tervei megvalósítására.

– MTI –Ebes.
HAON.HU


hirdetés