Debrecenen túl is van már ingatlanpiac

Van kereslet vidéken is
Van kereslet vidéken is - © Illusztráció: ÉKN, Ádám János
Hajdú-Bihar – Egyre többeknek bele­fér némi ingázás egy szép, de olcsó házért cserébe.

  • Hiába mérsékelték 27-ről 5 százalékra az új építésű lakások áfáját, ettől egyáltalán nem lettek olcsóbbak az ingatlanok – erről tanúskodnak a felmérések. Sőt, a munkadíjak és az építőanyagok terén jelentős áremelkedés ment végbe.
  • Óriási különbségeket észlelhetünk persze térségünkben is. Az egyik elemzés szerint Debrecenben, Derecskén és Berettyóújfaluban folytatódott az emelkedés. A másik véglet Püspökladány és Mező­túr, ahol mélyrepülésbe kezdtek az árak.
  • Szakmabeliek tapasztalatai szerint Debrecenben már a válság előttieket is túlszárnyalják a négyzetméterárak.
  • Az is megfigyelhető: bár 2015-ig a cívisváros tíz kilométeres körzetén túl nem nagyon lehetett ingatlanpiacról beszélni, ez alaposan megváltozott.

A felmérések azt mutatják, hiába csökkentették 27-ről 5 százalékra az új építésű lakások áfáját, ezt egyáltalán nem mérsékelte az ingatlanárakat. Sőt, a vásárlók azzal szembesültek, hogy a munkadíjak és az építőanyagok terén jelentős növekedés ment végbe. Ezt az építőipari vállalkozók is így látják, sőt, előrejelzéseik szerint országosan további 10 százalékos drágulás várható az év második felében.

Óriási különbségek

Az ingatlannet.hu kimutatásaiból jól látszik, hogy régiós viszonylatban Debrecenben, Derecskén és Berettyóújfaluban folytatódott az emelkedés, ráadásul utóbbi településen júliusig 24 százalékos volt a drágulás.

A másik véglet Püspökladány, valamint Mezőtúr, ahol mélyrepülésbe kezdtek az árak, de Hajdúszoboszlón is csökkenést mutatnak a statisztikák.
A térségben Debrecen a négyzetméterenként 300 ezer forint körüli átlag­áraival kitűnik, amit Hajdúszoboszló követ 20 százalékkal elmaradva. Derecskén és Berettyóújfaluban a cívisvároshoz képest feleannyi – 125 és 132 ezer Ft/m2 közötti – átlagárakra lehet számítani, míg Mezőberényben és Püspökladányban ez még a 100 ezer forintos szintet sem éri el.

További emelkedés várható

Debrecenben nagy általánosságban már a válság előttieket is túlszárnyaló négyzetméterárakról lehet beszélni a lakások és építési ingatlanok esetében”

– hívja fel a figyelmet Baráth Norbert, a Duna House irodavezetője. – A megyeszékhelyen a város és az egyetem létszámának gyarapodása miatt van kereslet a helyi ingatlanpiacon. Természetesen a listák elején a nagyerdei, illetve a befektetésnek kiváló kisebb méretű lakások találhatók, a sor végén pedig értelemszerűen a nagyméretű, külső városrészeken fekvő, a 80-as években vagy még korábban épült családi házak vannak. Amennyiben a magyar gazdaság tartja ezt az ütemes fejlődését, akkor évről évre növekedni fognak az új építésű és a használt lakások árai is. Az új belvárosi lakások ára várhatóan át fogja lépni a 400 ezer forintos négyzetméter­árat, mert erősen emelkednek a munkabérek, ráadásul sok kivitelező küzd a munkaerőhiánnyal is.

Népszerű a vonzáskörzet

Bár 2015-ig a cívisváros tíz kilométeres körzetén túl nem nagyon lehetett ingatlan­piacról beszélni, ez mára alaposan megváltozott. Ugyanis egyre többen vannak azok, akiknek belefér, hogy a munkájuk mellett napi szinten 10- 15 kilométert ingázzanak.

– A Debrecen agglomerációjához tartozó települések közül jelenleg Mikepércs, Ebes és Hajdúsámson tartozik a legkeresettebbek közé. A vevők leginkább a 80-100 négyzetméteres családi házakat keresik a hozzá tartozó 600- 800 négyzetméteres telekkel.

Vannak olyan települések, ahol ez már 15 millió forintból megvalósítható, míg a megyeszékhelyen ennyi pénzből gyakorlatilag lehetetlen jó állapotú családi lakóingatlant vásárolni”

– mondta el a szakember.

HBN-MSZ


A csokos lakásokat keresik, de…

Berettyóújfaluban hiába van érdeklődés az ingatlanok iránt, az igazán keresett típusú házakból, lakásokból nagyon kevés van a piacon. Az új építésű lakások árai 240-260 ezer Ft/m2 áron alakulnak, a használt lakásoknál, családi házaknál nincsenek standardok, az árak az ingatlan elhelyezkedésétől, állapotától, és a környezettől függenek. A környező kisebb településeken viszont ugyanaz a típusú ház nem ritkán felébe, harmadannyiba kerül. Hiába a viszonylag olcsóbb árak, a statisztikák azt mutatják, nem igazán jellemző, hogy a cívisvárosból a berettyóújfalui járásba költöznének. Az jóval gyakoribb, hogy a munkalehetőségek beszűkülése, az oktatás, a szociális intézmények ellátottsága, valamint az óvodák, iskolák etnikai összetétele miatt inkább elhagyják a járást az addig ott élők, akiknek az ingatlanjait a környező településekről érkező fiatalok veszik meg. – Keresik, de a piacon nincs 10 milliós csokra megvehető családi ház, és fogytán van a legkapósabb, maximum második emeleti lakótelepi lakás is. Emellett jelentősen szűkült az olyan 5-10 milliós családi házak portfóliója, amelyeket még megéri felújítani – tájékoztatta a Naplót Gombos János, az Arzenál IHB Közvetítő Iroda ügyvezető igazgatója.Ebes.
HAON.HU


hirdetés