A fesztivál, ahol természetes a nyálcsorgatás

Akt.:
A fesztivál, ahol természetes a nyálcsorgatás
© Fotó: Kovács Péter
Ebes – Közösségépítés? Jól érezzék magukat a résztvevők? Mindegy, mi volt a cél – az utolsó morzsáig elfogytak a sütemények!

Torták, pogácsák, muffinok, sósrudak, édes finomságok, csokoládébombák, vaníliás desszertek és persze magvas- és gyümölcsös sütik sokasága. Hogy mennyi? Szám szerint 36 háziasszony, 6 kategóriában 62 féle alkotása kellette magát az ebesi művelődési ház nagytermének hosszú asztalain. Ott volt a legjava, ami ma kikerülhet az ebesi konyhákból.

Alap és építménye

Első alkalommal rendezte meg a helyi hagyományőrző klub, valamint a kultúrintézmény a torta- és süteményfesztivált. Folytatás mindenképpen lesz, a második, a harmadik, a negyedik fesztivál, amely természetesen kiegészülhet más eseményekkel is – válaszolta kérdésünkre Eignerné Bartusz Andrea, Ebes Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Persze nem előzmény nélküli ez a fesztivál. Évekkel ezelőtt jónéhány ebesi asszony egy süteménykészítő összejövetel alkalmával már jóllakatta a vendégeket. Ám, mint azt köszöntőjében Tóvizi Jenőné, a rendező civil szervezet vezetője elmondta, az akkor letett alapkőre most már tudnak építeni, és ez az építkezés elkezdődött. Megalakították a hagyományőrző civil egyesületet, a tagok összefogják, ápolják a település megőrzésre érdemes szokásait és értékeit. Ezek közé tartozik a torta- és süteménykészítés, amely által az egyszerű háziasszonyok sikerélményhez juthatnak, magabiztosabbak lehetnek. Bizonyítva ezzel – fogalmazott Tóviziné –, hogy a konyhai tevékenység sem lenézendő, sőt, akár fel is érhet egy pszichoterápiával. Utánpótlásból sincs hiány, hiszen néhány óvodás és kisiskolás is kivette részét a süteménykészítésből.

Szabóné Karsai Mária nagyszerű kezdeményezésnek nevezte a fesztivált. Süteménykavalkáddá vált a nagyterem, és biztos benne, hogy sok recept cserél gazdát.

Mintegy százötven érdeklődő

Természetesen az ebesieket is megmozgatta a nem hétköznapi esemény. Amíg a cukrászokból álló zsűri a zárt ajtó mögött értékelte a süteményeket, csak jöttek és jöttek az érdeklődők, akik különböző süteményjegyeket vásárolhattak a bejáratnál. A megnyitó után ezek felhasználásával juthattak hozzá a finomságokhoz.

HBN–KZS


A zsűri szempontjai

– Kinézet és a küllem, az ízvilág, valamint az, hogy ezeknek mennyire felel meg a sütemény elnevezése – foglalta össze a zsűrizés szempontjait Vajda Anita cukrász, a háromtagú zsűri vezetője. – Természetesen alapkövetelmény volt, hogy házi készítésű tésztának, tortának kell lennie a feltálalt finomságnak. Ezek mindegyikét végigkóstoltuk, és mondhatom, nagyon jól tudnak sütni az ebesi asszonyok.

Kategóriák a fesztiválon

  • sós
  • édes apró
  • reform
  • hagyományos
  • torta
  • szeleteltEbes.
HAON.HU


hirdetés