Helyi közélet

2016.12.11. 14:43

Harc a néma gyilkos ellen

Budapest, Debrecen, iskolc, Nyíregyháza - A magyar felnőtt lakosság mintegy felének magas a koleszterinszintje.

Budapest, Debrecen, iskolc, Nyíregyháza - A magyar felnőtt lakosság mintegy felének magas a koleszterinszintje.

Panaszt nem okoz, mégis a néma gyilkosként emlegetik. Egyeseknél örökletes okai vannak, de a táplálkozással is összefügg. Fontos tudni, hogy a tévhittel ellentétben nem csak a túlsúlyos embereknél fordul elő.

Nincsenek tünetei

Az emelkedett vérzsírszint semmilyen fizikai tünettel nem jár. A legtöbben csak akkor szembesülnek azzal, hogy gond van, ha a vérvétel után megkapják a labor­eredményüket. A magas vérzsírszintek alattomos formában, hosszú évek és évtizedek alatt fejtik ki káros hatásukat. A vérzsírok egyik fajtája, a triglicerid, amiből – hasonlóan a koleszterinhez – ha sok van a vérben, akkor érelmeszesedést okoz: a vér­ereket elzáró lerakódások, plakkok alakulnak ki. Minél magasabb az érték, annál nagyobb a szívinfarktus, szélütés és a hirtelen szívhalál kockázata. Bizonyított, hogy emelkedett érték esetén nemcsak a koleszterin, hanem a trigliceridszint csökkentése is kedvező hatású. A kutatók megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol sok mélytengeri halat esznek, egészségesebbek és hosszabb életűek az emberek. Ilyen például Izland. Ennek részben az az oka, hogy a halak húsában nagy mennyiségben található omega-3 zsírsav, melynek jótékony hatásait egyre több kutatás igazolja.

Mi tehát a teendő?

Az omega-3 zsírsavak tartós fogyasztása esetén csökken a trigliceridszint, illetve csökken a szív- és érrendszeri betegségek halálozása, és jelentősen mérséklődik a hirtelen szívhalál rizikója.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogy mit és mennyit kell enni, hogy legyen a szervezetben elég omega-3. Mivel a mélytengeri halak nagy mennyiségű fogyasztása hazánkban nehezen kivitelezhető, a halolajkapszulával pótolhatjuk a szükséges adagot. Így a szervezet megkapja a szükséges omega-3 zsírsav pótlását, és ezáltal csökken a kockázat. Emellett a megfelelő, csökkentett zsír- és cukortartalmú táplálkozás és a rendszeres testmozgás is kedvezően hat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában