Eb, vb és nagy nemzetközi tornák házigazdája is volt Debrecen

Akt.:
A hosszabbítás utolsó pillanatában fejelt góllal jutott ki Magyarország a futsal Európa-bajnokságra
A hosszabbítás utolsó pillanatában fejelt góllal jutott ki Magyarország a futsal Európa-bajnokságra - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Nem zavarta meg a nyári nagy meleg a megyénkbeli sportolókat, sőt. Júliusban, augusztusban és szeptemberben is nagy sikerekről és nívós eseményekről számolhattunk be, ezek közül most a legkiemelkedőbbek következnek.

A magyar női vízilabda-válogatott a Debreceni Sportuszodában kezdte a júliust, Kína legjobbjaival csapott össze barátságos meccsen a honi nemzeti együttes. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola atlétái a Miskolcon rendezett Junior és U23-as ob-n remekeltek, öt arany-, három ezüst- és három bronzéremmel térhettek haza a seregszemléről.

A fáradalmakat kipihenve újra munkához láttak a DVSC női kézisei, akik számára nyolchetes kőkemény felkészülés vette kezdetét július 9-én. A Debreceni Búvárklub két versenyzője, Szűcs Rebeka és Szabó Anita döntős helyezéseket szereztek a Belgrádban megrendezett junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon.

Természetesen a DVSC-TEVA csapata is hallatott magáról: a piros-fehérek 3–2-es összesítéssel továbbjutottak az Európa Liga-selejtező első köréből a Szutjeszka ellen. Később 11–4-es összesítéssel ütötte ki a Skonto FC csapatát az EL-ből a Loki, mely ezzel a harmadik körbe jutott. Az Európa Liga harmadik selejtezőköre jelentette a végállomást Kondás Elemér alakulatának, miután a Rosenborg 6–3-as összesítéssel jobbnak bizonyult.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A Debrecen Galdiators együttese feljutott, sőt, a Magyar Amerikai Futball Liga Divízió II-jének döntőjében az aranyérmet is kiharcolta a Szekszárd Bad Bones ellen.

A levegőben és a vízben

Varga Tamás tanítványa, a DVSE pólósa, Halek Márton is tagja volt a 28. Nyári Universiadén aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottnak. Három aranyat nyert a Debreceni Búvárklub sellőlánya, Senánszky Petra a kínai Jantajban rendezett uszonyosúszó világbajnokságon. A DSC-SI olimpiai bajnoka, Risztov Éva kvótát szerzett a jövő évi riói ötkarikás játékokra a nyíltvízi úszók 10 kilométeres távján a kazanyi vizes világbajnokságon, miután a 10. helyen végzett.

A DSC-SI két atlétája, Kozák Luca és Juhász Balázs is remekelt a juniorok svédországi Európa-bajnokságán, ahol Kozák 100 gáton ezüstöt nyert, míg Juhász a 3000 méteres akadályfutás döntője után a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Óriási sikerrel rendezték meg Debrecenben a 19. hőlégballon Eb-t, melyen 23 nemzet mintegy 100 sportolója vett részt, később a 7. szektorlabda világbajnokságnak adott otthont a cívisváros, illetve a salakmotoros páros Európa-bajnoki döntőnek is Debrecen lehetett a házigazdája.

Egy óriási csattanóval zárult a szeptember: a Főnix Csarnokban harcolta ki az Eb-szereplést a magyar férfi futsalválogatott, miután 4–3-ra legyőzte Romániát.HBN–SZADÓ