Eb és vébé a cívisvárosban

Tóth Tímea, a magyar 3x3 csapat kiválósága
Tóth Tímea, a magyar 3x3 csapat kiválósága - © Fotó: mob.hu
Debrecen – Debrecen a kosárlabdázás fővárosa lesz júniusban.

Dörzsölhetik a tenyerüket a kosárlabdázás kedvelői, hiszen két világeseménynek is házigazdája lesz a cívisváros a közeljövőben: június 4-től 7-ig a Nagytemplom előtti téren rendezik a 3×3 U18-as világbajnokságot, majd tíz nap múlva, 17-től 21-ig a Főnix Csarnok ad otthont a női Európa-bajnokság egyik középdöntős csoportküzdelmének.

A júniusi események keddi sajtótájékoztatóján Papp László, Debrecen polgármestere emlékeztetett, nem telhet el úgy év, hogy a cívisvárosban ne rendezzenek valamilyen világeseményt. A kosárlabda női Eb és a 3×3 világbajnokság kapcsán a politikus hangsúlyozta, városmarketing szempontjából kiemelkedő események lesznek ezek a megmérettetések, s bízik benne, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltik a sportág iránt.

Először hazánkban

Szalay Ferenc, a honi kosárlabda-szövetség elnöke elmondta, a korábbi rendezések miatt Európában jól tudják, hogy jó helyre került a kontinensviadal egyik középdöntős ága, s bár a magyar csapat nem játszhat a cívisvárosban, így is bíznak benne, hogy megtelnek a Főnix Csarnok lelátói.

A sportvezető elmondta, kosárlabdázásban hazánk még soha nem rendezett világbajnokságot, éppen ezért óriási dolog, hogy Debrecen lesz a házigazdája a 3×3 U18 vébének, ahol a nőknél és a férfiaknál is 24-24 ország küzd a végső győzelemért. Erről a megmérettetésről azt kell tudni, hogy szabad téren, 3 fős csapatok, fél pályán, 12 másodperces támadóidővel játsszák. A szabályok miatt ez egy rendkívül gyors és látványos sportág, ami 2020 után az olimpián is szerepelhet. Ebben a szakágban a magyar hölgyek nagyon jók, a Nanjingben megrendezett ifjúsági olimpián a Tóth Tímea vezette csapatunk a 4. helyen végzett.

A sajtótájékoztatón jelen volt a nemzetközi szövetség 3×3 kommunikációs vezetője, Julien Debove, aki elmondta, megnézték a torna számára kijelölt területet a Nagytemplom előtt, s a világ egyik legjobb helyszínének tartja. (A főtéren öt pályát alakítanak majd ki, melyek közül a centerpályát lelátókkal veszik körbe.) A külföldi szakember hangsúlyozta, Debrecen lesz a kosárlabdázás fővárosa júniusban.

HBN-BN