Helyi közélet

2017.01.18. 12:24

Bemutatkozik Yankee, Debrecen frissen kiképzett, fiatal rendőrkutyája

Debrecen - Játéknak tűnik, amit Yankee, az alig másfél éves német juhász és gazdája, Horváth János zászlós művelnek a Hajdú-bihari Rendőr-főkapitányság Cívis Közterületi Támogató Alosztálya debreceni bázisán. Pedig bevetésre készítik fel a kutyákat.

Debrecen - Játéknak tűnik, amit Yankee, az alig másfél éves német juhász és gazdája, Horváth János zászlós művelnek a Hajdú-bihari Rendőr-főkapitányság Cívis Közterületi Támogató Alosztálya debreceni bázisán. Pedig bevetésre készítik fel a kutyákat.

A hajdúsági Cívis Közterületi Támogató Alosztálynak januártól kutyavezetője és új szolgálati járőr ebe van.

- Egy ideje szó volt róla, hogy önálló szolgálati kutyánk lehet, amikor megkaptuk az engedélyt, én vállalkoztam a kiképzésre - mondja a zászlós. 13 éve vagyok rendőr, az autópályásoknál kezdtem, még baleset- helyszínelő is voltam. 2015-ben kerültem ide. Nem volt egyszerű, az Uras belügyi névre hallgató ebet kaptam, együtt tanultunk, gyakoroltuk a szakmát. Az ORFK dunakeszi kutyabázisán mindenki maximálisan odatette magát, hogy a három és fél hónapos tanfolyam alatt az ebeknek és vezetőiknek is eredményes legyen, minél többet elsajátítsanak a szakma rejtelmeiből.

A zászlós kiemelte közvetlen kiképzőjét, Zsoldi Tamás főtörzszászlóst, akitől a legtöbbet tanulta.

- Szigorúak a követelmények, félő volt, hogy Yankee, a fiatalsága szertelensége, játékossága miatt nem válik be, de nem így lett, és imádom érte. Rengeteget dolgoztunk, hogy a vizsgán ne legyen gond. El tudtuk érni, hogy amikor kell, megfelelően koncentráljon és hajtsa végre a parancsokat. Ilyen fiatal kutyát szinte csak játékkal lehet motiválni, neki az istene a labda, bármit megtesz azért, hogy megkaphassa. Sokszor megharapott, de nem azért, mert bántani akart, hanem kapkodott a labda után - teszi hozzá Horváth János. - Nem is kapta meg egy ideig, akkor jutalomfalatokkal késztettük rá, hogy azt tegye, amit kérünk tőle. Aztán december közepén sikerült a vizsga. Nagyon boldog voltam, megdicsértem, megszeretgettem.

Kiss Imre alezredes, a Cívis parancsnoka örül, hogy van kutyájuk. A szolgálati eb alkalmas járőfeladatok ellátására, támadás elhárítására, alapvető őrző-védő feladatokra, akár menekülő ember elfogására is. A tanulási folyamat még hosszú lesz, a kutya fizikai erejét, gyorsaságát, reakcióképességét szeretnék kiaknázni egy-egy helyzet, vagy tömegkezelési feladat hatékony, jog- és szakszerű megoldásához. Yankee még nem volt éles bevetésen, de a gazdája viszi közterületre, pályaudvarra, belvárosba, hogy szokja a speciális zajokat, a tömeget, a környezetet. A zászlós úgy véli, ha minden nap továbbra is trenírozza, és eltelik pár hónap, ebe még ügyesebb, higgadtabb, vagyis eredményesebb lesz.

- Takáts László/Zsaru Magazin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában