E-mailen érkezett – Aranyszegi iskola: emlékezni hívják a volt diákokat!

Hajdúszoboszló – Volt egyszer rég egy tanyasi iskola a hajdúszoboszlói körzetben, a szép nevű Angyalházán, a pusztán, az Aranyszeg nevű tanyán. Összesen 449 kisdiák koptatta ott az iskola padlóját az 1939/40–es tanévtől az 1970/71-es tanévig, a második világháború idején is.

A bezárást követően a helyét beszántották. Nem kerülték ki az iskola helyét, annak lebontása után azonnal művelés alá vonták, és pár éven belül csak a barázdákból előkerülő cserép- és téglatörmelékek árulkodtak arról, hogy ott valaha épület állt. A terület jelenleg a Hajdúföld tulajdona.

2014-ben a régi iskolások közül egy úgy gondolta, nem múlhat el nyomtalanul a kedves oktatási intézményük. Megkereste néhány volt osztálytársát, s elmondta nekik az ötletét, akik szóltak újabb volt diákoknak, meg még újabbaknak. Egyre több érdeklődő, segítő jelentkezett. Felkutatták a volt tanárok nevét, s a még élő tanárokat is, s a közös emlékezésből összeállt a régi kép.

Sikerült a jó ügy érdekében a helyi önkormányzatot, az agrárszövetkezetet, néhány helyi vállalkozót, civil szervezeteket és magánszemélyeket megnyerni, hogy támogassák a kezdeményezést.

Sajnos, nem találtak olyan képet, amelyen az iskola teljesen jól látszik, pedig a levéltárakban is próbálkoztak. Végül összegyűlt egyszerre jó pár diák, meg egy ügyes grafikus, s a visszaemlékezések alapján elkészült a régi iskola képe.

Az emlékhelyre egy nagyméretű emléktábla kerül, melyre minden volt diák és minden valamikor ott tanító pedagógus nevét feljegyzik. Néhány volt diák már parkosítja, csinosítgatja a megemlékezés helyét, ahol régen az Aranyszegi Iskola állt, hogy 2015. május 16-án 10 órára, az avató ünnepségre minden elkészüljön.

Szerény kis műsor és az ünnepi beszéd után az egybegyűltek a közeli agrár­szövetkezet udvarán közös ebéden vesznek majd részt. A menü a Hajdúság jellegzetes étele, birkapörkölt lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! (Érdeklődni a 70/932-1310-es telefonszámon lehet.)

– Németné Dávid Irén, az Aranyszegi iskola egy régi tanítójának lánya –
hirdetés