Dzurinda nem indul a szlovákiai választásokon

Mikuláš Dzurinda nem indul a június 12-i parlamenti választásokon – a legerősebb szlovák ellenzéki párt vezetője ezt hétfői sajtóértekezletén jelentette be.

Robert Fico szlovák kormányfő a napokban többször is azzal gyanúsította meg a Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót (SDKÚ-DS), hogy azt a Dzurinda-kormányok idején végrehajtott, kétes privatizációs ügyletekkel szerzett pénzekből finanszírozzák külföldi számlákról.

“A döntő ösztönzést az adta, hogy felfogtam, milyen szörnyűséges játszmával próbálkozik Robert Fico” – indokolta elhatározását Dzurinda. A listavezetőről a párton belüli előválasztásokon döntenek, és Dzurinda továbbra is pártelnök marad.

Az ellenzéki politikus televíziós vitára szólította fel Ficót, akivel “szépen és örömest elbeszélget”, mert a választási kampánynak nem lehet a témája “Robert Fico hazugsága”, amely “nem méltó egy kormányfőhöz”.

Fico múlt kedden pénzmosással gyanúsította meg Dzurindáékat. Szerinte a pénzmosáshoz az SDKÚ-DS pénztárnokának, Igor Kucejnek is köze van. A kormányfő két főbb szálat említett. Az egyik szerint alapos a gyanú, hogy az SDKÚ-DS 2004-ben több mint félmillió eurót törlesztett egy Londonban székelő, de Saint Kitts és Nevis szigetén bejegyzett cégnek, az Allied Wingsnek, amelyet azonban tavaly nyáron töröltek a cégjegyzékből.

A másik szál: a pártpénztárnok ügyvezetője egy szlovákiai kft.-nek, amely viszont teljesen egy londoni székhelyű cég, a Destor Investments tulajdona. Az Allied Wings és a Destor Investments közös nevezője pedig az – állítja a szlovák miniszterelnök -, hogy egyező a címük a brit fővárosban. “Ugyanaz a címük Londonban, közös emeleten, közös postafiókkal, közös kezelővel és titkárral. Valóban komoly a gyanú, hogy az SDKÚ a párt emberei által felügyelt külföldi számlákról küldött pénzt magának saját tevékenysége finanszírozására” – jegyezte meg.

Fico hétfőn azzal is megvádolta Dzurindáékat, hogy a pozsonyi volt Hotel Fórumot, az egykori kormányzati szállót is kétes ügylettel privatizálták.

Szlovákiában egyre keményebb a belpolitikai küzdelem a választás előtt, amelynek időpontját hétfőn június 12-ére tűzte ki Pavol Paška házelnök. Északi szomszédunknál évek óta Robert Fico pártja a legnépszerűbb: a szociáldemokrata Smer  az egyik legutóbbi felmérés szerint az összes voks 41,4 százalékát szerezné meg. Második Dzurinda pártja, amely azonban száz biztos szavazóból csak 15-öt tudhat magáénak.