HAON - Kultúra

2019.01.31. 12:33

Királyok bűvöletében

Berettyóújfalu - Somogyi Győző a magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja.

Berettyóújfalu - Somogyi Győző a magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja.

A magyarság csaknem 1000 évét átfogó, korhű ruházatban és koronával ábrázolt magyar királyok arcképcsarnoka költözött egy időre a Bihar Vármegye Képgalériájába. Somogyi Győző, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő, kiváló művész tárlata január 21-én nyílt a magyar kultúra napjára rendezett gálaest előtt. Az alkotó különösen színes, fiatalon ábrázolt uralkodói portréinak eredeti változatai a kaposvári Vaszary Képtárban láthatók. Somogyi Győző a magyar történelmi viseleteket, a népi építészetet kutatja és rajzolja. A legapróbb részletekig, művészi alapossággal és hagyományos, tojástempera festék használatával kidolgozott műveinek száma mára már eléri a 600-at. A festő 918 esztendő minden ismert – írott és képes – forrását igyekezett felhasználni festményeihez, a királyi pecsétektől a fényképekig. Hiteles ábrázolások csak az 1500-as évektől léteznek, így a hagyományra és a kor ismeretével támogatott képzeletére kellett hagyatkoznia.

A képek nem élethű portrék, hanem stilizált uralkodóábrázolások, a műfaj sok ezer éves hagyománya szerint.

Egyszerű, ám kalandos

„Nem találhattak volna a magyar kultúra napjához jobban illő kiállítást, mint a Magyar Királyok Arcképcsarnokát” – így fogalmazott a művészt méltató Győrfi Sándor szobrászművész a tárlat megnyitóján. Az alkotó munkássága kalandos, ám ugyanakkor egyszerű is – foglalta össze Győrfi Sándor.

– A gazdálkodók életét éli feleségével, eközben pedig folyamatosan alkot. Az 1960-as években dolgozott a Kossuth Nyomdában segédmunkásként, s ott megtanulta a sokszorosító grafikai eljárásokat. Majd a papi hivatást választotta, és 1967-től munkáspapként tevékenykedett. A hetvenes évek közepén kilépett az egyházi rendből, szabadfoglalkozású képzőművész lett, és pápai engedéllyel megházasodott. A nyolcvanas évekbeli görögországi utazása nagy hatással volt művészetére. Ikonszerű ábrázolásai, színes portréi az ortodox vallásban használatos festményekhez hasonlóak.

A most kiállított 52 kép magyar uralkodóinkat fiatalon, koronával fejükön mutatja be – mondta a szobrászművész. A festőművész jövőbeli tervei között szerepel még további történelmi alakok megfestése, hiszen rajongója a korabeli öltözékek aprólékos kidolgozásának. A megnyitót Béke Csaba lantművész, énekmondó korabeli, királyokról szóló hangszeres előadása színesítette. A festmények február 28-ig láthatók a művelődési ház Bihar Vármegye Képgalériájában.

- Kogyilláné H. Szófia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!