DVTK vs. Újpest – Minőségi megoldások kelle(né)nek a támadózónában

Akt.:
A DVTK eddig egyszer örülhetett győzelemnek ebben az évadban, augusztus 18-án, a Haladás ellen, amikor 1-0-ra nyertek
A DVTK eddig egyszer örülhetett győzelemnek ebben az évadban, augusztus 18-án, a Haladás ellen, amikor 1-0-ra nyertek - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Két hét szünet után az Újpest elleni meccsel folytatódik a DVTK számára a bajnokság.

A hazai élvonalbeli labdarúgó bajnokság 11. fordulója keretében szombaton 17.00-tól Diósgyőri VTK – Újpest FC meccset rendeznek a Diósgyőri stadionban. Vannak olyan dolgok, amelyek mind a két csapatról elmondhatók: mindketten elmaradtak helyezésben eddigi eredményeikkel szurkolótáboraik várakozásától, továbbá hogy gólszegény támadójáték jellemezte eddigi meccseiket. A DVTK szerezte eddig a legkevesebb gólt a bajnokság résztvevői közül, 10 meccsen mindössze hetet, míg az újpestieknek 9 bajnokin nyolcat sikerült összehozniuk. A 12 csapatos NB I-ben, ebben az évadban a Diósgyőrnél csak a Újpest találta el kevesebbszer a kaput, előbbiek 30-szor (ami meccsenként kerek 3 kaput eltaláló kísérletnek számít), utóbbiak 28-szor. Igaz, a lila-fehérek átlagban jobban állnak, mert ugye egy meccsel kevesebbet játszottak.

Érdekesség, hogy ebben az évadban eddig kétszer fordult elő, hogy 0-0-ra végződött egy bajnoki, ebből az egyiket az Újpest játszotta a Honvédot fogadva, a másikat pedig a Diósgyőr, amikor a Paks érkezett hozzájuk, és mindkét meccsen 1-1 kaput eltaláló kísérlet volt a statisztikák szerint.

DVTK vs. Újpest - Ön szerint mi lesz a mérkőzés végeredménye?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Egy nagy különbség azonban van a felek között, mégpedig az, hogy a fővárosiak 7 ponttal többet gyűjtöttek eddig, és ha elkapják a fonalat, akkor akár a dobogóért is harcban lehetnek. Ezzel szemben a kieső helyen álló Diósgyőr aligha fog más célért küzdeni ebben az évadban, mint az NB I-ben maradásért. Különböző okok miatt élet-halál meccs lehet ez mindkét fél számára, a két hónapja nyeretlen piros-fehéreknek nagyon kellenének a pontok, a fővárosiaknak pedig azért, hogy jövő nyáron újra nemzetközi kupa indulók lehessenek.

Példa

Fernando Miguel Fernández Escribano, a DVTK vezetőedzője a klub által tartott tegnapi sajtótájékoztatón többek között a mostani párharc két szereplőjének eddigi mérsékelt gólszerzési képességéről is szót ejtett, és ezzel kapcsolatban így fogalmazott:

– Nem mindig a támadásokon múlik a tétmérkőzések sikere, mert az önbizalom is sokat számít. Ha van sok helyzet, az nem egyenlő azzal, hogy sok gólt szerez egy csapat, néha a kevesebb is elég. Erre jó példa a Paks elleni, az előző évadban lejátszott hazai meccsünk, amit 1-0-ra nyertünk meg.

Ön szerint hányadik helyen végez a DVTK a 2018/2019-es idény őszi szezonjában?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ez volt az a mérkőzés, amelyen úgy sikerült nyerni, hogy kaput eltaláló lövése nem volt a DVTK-nak, ugyanis a 3 pont sorsát eldöntő találat öngólból született. De a legfrissebb emlék a Honvéd elleni bajnoki, amit 1-0-ra vesztettek el a piros-fehérek két hete, szintén téma volt.

– Sokat beszéltünk arról az öltözőben, hogy min kellene változtatnunk az előrelépéshez – mondta a spanyol tréner. – Sok változás történt nálunk, új játékosok érkeztek, és újfajta stílust, játékot akarunk megvalósítani. Ha megnézzük a Honvéd elleni bajnokit, az egy kiegyenlített mérkőzés volt. Az ellenfélnek három helyzetéből sikerült egy gólt szereznie, mi szintén háromból nem tudunk betalálni.

Az Észak-Magyarországnak arra a meg­jegyzésére, hogy a labdarúgó szövetség honlapján a meccs­ről készült statisztika szerint a Honvédnak hat kaput el­találó kísérlete volt a DVTK háromjával szemben, azt felelte a szakvezető, hogy a kapura lövés és a tiszta helyzet nem ugyanaz, ez utóbbiból volt három az ellenfél ré­széről.

– A statisztikai adatokkal én is tisztában vagyok, fejlődnünk kell a támadózónában. Nem csak a válogatott szünetben volt az napirenden, több mint három hónapja dolgozunk ezen – jelentette ki Fernando Miguel Fernández Escribano. – Az Újpest ellen olyan csapatot szeretnék látni, amelyik a pálya utolsó harmadában nem hezitál. Minőségi megoldások kellenek a támadózónában.

Ön szerint hányadik helyen végez a DVTK a 2018/2019-es szezonban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Ebben Makraira nem számíthat, ugyanis a támadó az U21-es válogatott meccsén olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy hónapokig nem tud pályára lépni. Rajta kívül Ivánka, Forgács és Eperjesi sincs bevethető állapotban.

Itthon

– Itthon mindig erősebbek vagyunk, ebből a helyzetből előnyt kell kovácsolni. El kellene kezdeni gyűjtögetni a pontokat, hiszen veszélyes zónában vagyunk – mondta az edző, aki az ellenfélről így nyilatkozott: – Régóta együtt vannak, évek óta változatlan az edzőjük személye. Kiegyensúlyozottak, erő, magasság, minőség megvan bennük, ismerik egymás gondolatát, azt, hogy mit vár el az edző a pályán.

BCS


Várható kezdő

A Diósgyőri VTK várható kezdőcsapata: Antal B. – Shestakov, Brkovic, Karan, Juhar – Mazalovic – Vernes, Márkvárt, Bacsa – Mihajlovic.