Erősödtek a Loki lányai, de a riválisok sem tétlenkedtek

Akt.:
Erősödtek a Loki lányai, de a riválisok sem tétlenkedtek
© Fotó: HBN archív
Debrecen – A Loki az MTK Budapest ellen kezdi a pontvadászatot szerdán 18 órától a Hódosban.

Az ősz beköszöntét mi sem jelzi jobban, minthogy a héten megkezdődnek a bajnoki csatározások a női élvonalbeli bajnokságban. Szerdától tétre megy a játék, de vajon mire számíthatunk a DVSC-TVP csapatától ebben az idényben? A Hajdú-bihari Napló az egyik legilletékesebb személyt, Varga József vezetőedzőt kérdezte.

Mennyire izgatott a szezonkezdet miatt? Minden előre eltervezett munkát sikerült végrehajtaniuk a felkészülés során?

Varga József: Voltak kisebb hátráltató tényezők, de nem ismerek olyan trénert, aki valaha is azt mondta volna, minden tökéletesen sikerült az alapozás alatt. Nálunk is jó lenne még pár dolgot gyakorolni, de lejárt az idő, neki kell vágni a pontvadászatnak. Játékosok, edzők egyaránt várják már a szezont, hiszen ezért dolgoztunk nyolc héten át a nyáron.

Három új játékos érkezett Debrecenbe, az orosz Marija Garbuzzal, a montenegrói Jelena Deszpotoviccsal, illetve Víg Viviennel egyértelműen erősödött a keret. A város- és a klubvezetés az első öt közé kerülést, illetve a Magyar Kupában a legjobb négy közé jutást tűzte ki célul a gárda elé. Teljesíthetők az elvárások?

Varga József: Vitathatatlan tény, hogy erősödtünk, ám a riválisok sem tétlenkedtek. Nagyon sok csapat igazolt főleg külföldi játékosokat, még nem lehet tudni, az új igazolásokkal ki, mire lesz képes. Véleményem szerint erősebb bajnokság elé nézünk, mint tavaly, pedig az előző idény sem volt semmi. Óriási csata várható az előkelő helyekért. Amennyiben az első ötben zárjuk az alapszakaszt, akkor a rájátszásban valóban lehet esélyünk elérni a célkitűzést.

Milyen „kasztokra” számít az idei pontvadászatban?

Varga József: A Győr és a Ferencváros idén is kiemelkedik a mezőnyből, így az első két hely már elkelt. Ha az 5-6. helyen szeretnénk végezni, akkor a Siófokkal, a Dunaújvárossal, a Fehérvárral, a Váccal és az Érddel kell megküzdenünk az előkelő helyekért, azaz négy pozícióra hat csapat pályázik. Amennyiben most kellene jósolnom, akkor a Mosonmagyaróvárt, a Békéscsabát, az MTK-t és a Budaörsöt sorolnám a sereghajtók közé.

Ebben az idényben új lebonyolítási szisztéma alapján küzdenek a csapatok (az új rendszerről a keretes írásunkban olvashatnak). Mit szól a kiíráshoz?

Varga József: A változtatás hátterében az áll, hogy érdekesebb legyen a bajnokság. Vannak olyan csapatok, akiknek ez nem tetszik, de olyan kiírás még nem született, aminek mindenki egyformán örül. Egy biztos, a 4. és az 5. helyezett csatája, illetve a 3. és a 6. párviadala kiélezett meccseket hozhat. Lényegében az 5. és a 6. helyen végző gárdák kapnak még egy esélyt a négy közé kerülésre.

A Loki az MTK ellen kezdi a sorozatot, majd következik hat olyan meccs, ahol az ellenfél komoly riválisnak tekinthető, lényegében valamennyien a legjobb négybe pályáznak. Mennyire érzi nehéznek a sorsolást?

Varga József: Nem mondanám rossznak. Az első fordulóban, hazai pályán kötelező legyőznünk az MTK-t, majd három napra rá következik a Vác, akik ellen van törleszteni valónk bőven. Ezután jön pár meccs, amikor nem mi vagyunk az esélyesek, de annyi bizonyos, nem feltartott kezekkel lépünk pályára ezeken a mérkőzéseken sem. Kezdetnek öt hét alatt 7 összecsapásunk lesz, ha 8 pontot szereznénk ebben az etapban, azzal maximálisan elégedett lennék.

Az új kézilabdázók érkezésével változik a DVSC játékstílusa? Mire számíthatnak a drukkerek?

Varga József: A játékosállományunk adottságai révén arra törekszünk, hogy minél több viszonylag könnyű, gyors gólt szerezzünk. Szerencsére lövőerőben és technikai képzettségben erősebbek vagyunk, mint az elmúlt évben, s az edzőmeccseken azt tapasztaltam, hogy kondicionálisan nem lehetnek problémáink. Mindössze azt sajnálom, hogy Sopronyi Anett kiválásával a tervezett két balkezes átlövő helyett csak Karnik Szabinára számíthatok ezen a poszton.

A mögöttünk lévő szezonban a DVSC egyik erőssége a kiváló csapategység volt. Idén is hasonló a lányok mentalitása?

Varga József: Azon dolgozunk, és arra haladunk, hogy a tavalyihoz hasonló legyen a csapatszellem. Nagyon fontos a jó csapategység, ez az egyik kulcs, ha sikeresek akarunk lenni.

Szerdától nincs kifogás, az MTK ellen már bajnoki pontokért megy a harc. Milyen meccsre számít a fővárosiak ellen?

Varga József: Számunkra csakis egyetlen eredmény elfogadható, méghozzá a győzelem. Mindössze az a kérdés, melyik arcát mutatja a csapat? Az Érd ellenit, amikor jól játszva diadalmaskodtunk, vagy a Michalovce ellenit, amikor szenvedve nyertünk? Bízom benne, hogy jó játékkal elért győzelemmel indítjuk a szezont!

– Boros Norbert –


A menetrend

Szeptember 2.: DVSC-TVP-MTK Budapest
Szeptember 5.: Ipress Center-Vác–DVSC-TVP
Szeptember 10.: FTC-Rail Cargo Hungaria-DVSC-TVP
Szeptember 18.: DVSC-TVP-Dunaújvárosi Kohász KA
Szeptember 23.: Fehérvár KC-DVSC-TVP
Szeptember 27.: DVSC-TVP-Siófok
Október 3.: ÉRD-DVSC-TVP
Október 24.: DVSC-TVP-Békéscsaba
Október 31.: Győri Audi ETO KC-DVSC-TVP
November 6.: DVSC-TVP-Budaörs
November 20.: Mosonmagyaróvár–DVSC-TVP
Január 3.: MTK Budapest-DVSC-TVP
Január 8.: DVSC-TVP-Ipress Center-Vác
Január 15.: DVSC-TVP-FTC-Rail Cargo Hungaria
Január 23.: Dunaújvárosi Kohász KA-DVSC-TVP
Január 30.: DVSC-TVP-Fehérvár KC
Február 6.: Siófok-DVSC-TVP
Február 19.: DVSC-TVP-ÉRD
Február 27.: Békéscsaba-DVSC-TVP
Március 2.: DVSC-TVP-Győri Audi ETO KC
Március 26.: Budaörs-DVSC-TVP
Március 30.: DVSC-TVP-Mosonmagyaróvár

Megváltozott a rendszer

Az élvonalbeli bajnokság 12 csapata 22 fordulós alapszakaszt játszik. Ezután az 1-8. helyezettek egyenes kieséses, kuparendszerű rájátszásban folytatják, 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 párosításban. A továbbjutásról két mérkőzés dönt, kuparendszerben, az előkelőbb helyen végzett csapat játszhatja hazai pályán a második mérkőzést. A győztesek az elődöntőbe jutnak, s ugyanilyen rendszerben folytatják az aranyéremért, a vesztesek pedig az 5-8. helyért. Változik az alsóházi rájátszás is, a 9-12. helyért csatázó csapatok magukkal viszik alapszakaszbeli egymás elleni eredményüket, s három teljes kört játszanak.