hiánypótló

2019.10.30. 17:01

Világszínvonalú műszerfejlesztés a Debreceni Egyetemen

Hazánkban és Közép-Európában egyedülálló, modern műszerparkkal gazdagodott a Debreceni Egyetem. A 885 millió forintos pályázati forrásból beszerzett különleges műszerek egyebek mellett a rákkutatáshoz nyújtanak technológiai hátteret, olvasható az intézmény közleményében.

Fotó: unideb.hu

A kutatási infrastruktúra fejlesztését célzó GINOP-pályázat révén a Debreceni Egyetem és konzorciumi partnerei – a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont – nemzetközi kutatásokra is alkalmas eszközökkel bővítették műszerparkjukat. A partnerek összesen 985 millió forintból hat műszert vásároltak, ebből négy Debrecenbe, egy-egy berendezés pedig a szegedi és pécsi központba került.

- A műszerekkel alapvetően képalkotó eljárásokat lehet megvalósítani, ezeken keresztül szolgálják a tudományos kutatást és innovációt. Az eszközök a sejtbiológiai kutatások során, valamint kisállat-kísérletekkel is hozzá tudnak járulni a tudományos fejlődéshez – fogalmazott Tőzsér József október 10-én, a műszeregyüttest bemutató rendezvényen.

A Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese szerint a sejtbiológia világában ezek az eszközök olyan magas színvonalat képviselnek, mint a zenei életben a Steinway zongorák.

Az egyetemen 10-12 kutatócsoport használja közvetlenül a műszereket, amelyek a Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet szolgáltató laborjában kaptak helyet, ezáltal az egyetem teljes kutatói közösségének munkáját segíthetik.

Szöllősi János, a DE Általános Orvostudományi Kar, Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet egyetemi tanára, a szolgáltató laboratórium vezetője a hirek.unideb.hu-nak úgy fogalmazott: a labor az európai képalkotó laboratóriumokat hálózatba szervező Euro-Bioimaging konzorcium magyar egységének kiemelkedő tagja. A projekt szakmai vezetője úgy vélte, hogy a világszínvonalú eszközök Bioimaging-hálózat kincsévé is váltak, ami több lehetőséget ad a magyar kutatóknak a külföldi tudósokkal való együttműködésekre.

A „Bioimaging Hálózat: Képalkotó technológiák fejlesztése és alkalmazása – a molekuláktól az élő szervezetig” című GINOP-pályázat során olyan műszerpark létrehozása és összehangolt működtetése valósul meg, amely az orvosbiológiai kutatásokban a biomolekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát teszik lehetővé az egyedi molekuláktól az élő szervezetig, így klinikai terápiák fejlesztésére nyílik mód. A korszerű eszközök egyebek mellett a rákkutatáshoz, például az emlődaganatokkal kapcsolatos vizsgálatokhoz nyújtanak technológiai hátteret.

A projekt szerdai zárórendezvényén a konzorciumvezető Debreceni Egyetem és a konzorciumi partnerek bemutatták a beszerzett műszereket, valamint betekintést adtak az eszközökkel végzett tudományos munkába.

Antal Miklós, a Debreceni Egyetem professzora előadásában egy térmissziós szkenning elektronmikroszkópról, Vámosi György tudományos főmunkatárs pedig egy szuperfelbontású mikroszkópról beszélt. Kókai Endre adjunktus a konfokális, nagy áteresztőképességű automata mikroszkóp alkalmazásáról tartott előadást, míg Szöőr Árpád tanársegéd az IVIS spectrum CT kisállat képalkotó rendszerét mutatta be. A Debreceni Egyetem tudósai mellett előadást tartott Helyes Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára és Steinbach Gábor, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában