DVSC – Még keresi az ideális kezdőcsapatot a szakmai stáb

Akt.:
DVSC vs. Kisvárda labdarúgó felkészülési mérkőzés
DVSC vs. Kisvárda labdarúgó felkészülési mérkőzés - © Fotó: Matey István
Debrecen – Kétgólos előnyt adott le a Loki a második edzőmeccsen, de az igazi dráma csak azután következett.

Harmadik hete készül a DVSC a magyar bajnokság tavaszi idényére. Az edzésprogram még inkább az erőgyűjtésről szól, de emellett már felkészülési találkozókat is vív Herczeg András együttese. A hétvégén a másodosztály dobogóján telelő, az élvonalba igyekvő Kisvárdával játszott dupla mérkőzést a Loki.

Fotó: Matey István Fotók: Matey István ©

A hazai szakmai stáb különböző okokból kénytelen volt eltekinteni Tőzsér Dániel, Haris Tabakovic, Bereczi Dániel, illetve Novota János játékától. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, folyamatos esőzés mellett még a szél sem kímélte a csapatokat. Érdekesség, hogy a műfüvön zajló összecsapások nem klasszikus játékidejűek voltak, hanem mindkét esetben az első félidő 45, míg a második a két gárda megállapodása értelmében 30 percig tartott.

Győzelem az első meccsen

Az első mérkőzésen leginkább a bajnokságban látott összeállításban lépett pályára a Loki soraiban azzal a Ferenczi Jánossal, és Alekszandar Jovanoviccsal, akik eltiltás miatt kénytelenek lesznek kihagyni a Balmazújváros elleni tavaszi nyitófordulót. Az eső miatt nagyon csúszott a pálya, ami időnként alaposan feladta a leckét a játékosoknak, akik az elején láthatólag próbáltak alkalmazkodni a körülményekhez. Az első említésre méltó esemény a csapatkapitányi szalagot viselő Ferenczi előtt adódott, de szabadrúgása a léc fölött hagyta el a játékteret. Sok volt az elrontott passz, a csapatok leginkább egymás hibáiból éltek. A mérkőzés folyamásn a Loki az ősszel már jól bevált 4-4-2-es, és 4-1-4-1-es felállást váltogatta, és a megszerzett labdákkal a villámléptű Justin Mengoló sebességét kihasználva igyekezett minél gyorsabban a várdai kapu elé kerülni. A 18. percben mégis majdnem az egykori Loki tréner, Kondás Elemér tanítványai szereztek vezetést: egy elpasszolt hazai labdát követően Melnyik lőtt a jobbösszekötő helyéről a hosszú sarok mellé. A 31. percben Mengolo gyönyörű egyéni akció végén lőtt fölé, majd hat minutummal később Ferenczi távoli bombájánál akadt dolga a vendégek kapusának.

Félidőben cserélt a Loki, az ősszel húzóembernek számító Nagy Sándort a fiatal Szabados István váltotta a gólvonalon.

A második játékrész elején megszerezte a vezetést a Debrecen, Mengolo tört előre a baloldalon, majd a középre passzolt labdája a menteni igyekvő Lucasról a hálóba pattant. A hatvanadik percen hármat cserélt a Loki, beállt Mészáros Norbert, Bíró Péter, és a szakemberek szerint szép jövő előtt álló Bukta Csaba. A félidő derekán még egy nagy Loki-helyzet adódott: Könyves gyűrűzött át a vendégvédőkön, de elhalt a szépségben, ugyanis lövés helyett a kimozduló kapust is megpróbálta kicselezni, melynek eredményeként a visszaérő várdaiak szögletre mentettek. Bár apróbb lehetőségek még mindkét kapu előtt adódtak, az eredmény nem változott, a DVSC 1-0-ra megnyerte a mérkőzést. Herczeg András a lefújást követően gyors értékelést adott a Naplónak: – A támadójátékon még van mit csiszolni, több mélységi beindulás és keresztmozgás szükséges, illetve a támadások gyorsaságát is növelni kell a hátralévő időben. Összességében a csapat megtette a magáét, szervezettek, fegyelmezettek voltunk, de ahogy említettem, akad még javítanivaló. Mivel a bajnokság mellett a Magyar Kupára is készülünk, így ezen a mérkőzésen Ferenczit, és Jovanovicsot állítottuk a kezdőcsapatba. Még sok meccset játszunk, így van lehetőség variálni, keresni a legideálisabb felállást a tavaszi rajtra – mondta el a kiváló szakember.

Új kapus a láthatáron?

A Kisvárda elleni második találkozóra gyakorlatilag mindkét gárda új csapattal állt fel, a piros-fehéreknél pályára lépett az egyszeres szlovák válogatott kapus, Tomas Kosicky, aki a héten próbajátékon vesz részt a Lokinál. A legutóbb az izraeli Hapoel Ra’anana együttesében játszó hórihorgas, rutinos hálóőr korábban a Catania és Novara játékosaként belekóstolt az olasz első, és másodosztály levegőjébe is. Kosicky nem keltett rossz benyomást, együtt élt a játékkal, a beíveléseknél határozottnak tűnt, a bekapott gólokról nem tehetett.
Mivel az ilyen összecsapások lehetőséget adnak az új elképzelések kipróbálására, ezen a találkozón balhátvédben Nagy Kevin kezdett, bár a szurkolók inkább arra számítottak, hogy az ugyancsak ballábas Barna Szabolcsot állítja arra a posztra Herczeg András. Barna most belső védőt játszott, tehát kevergeti a kártyákat a szakmai stáb, alaposan megfontolva, hogy kivel pótolják majd Ferenczit a tavaszi bajnoki nyitányon. Bár a játékosok kicserélődtek, a Loki taktikai hadrendje nem változott. A mérkőzés 11. percében Brana Ilics megpattanó lövésével a vendégek szereztek vezetést. Ezt követően a Loki magához ragadta a kezdeményezést, amelynek eredményeként a 36. percben egy szép Kusnyír-Takács összjáték után Kusnyír Erik okos tekerésével egyenlített a Debrecen. Ioan Filip mellett a nagyon tehetséges, mindössze 18 éves játékos lehet az egyik opció a három bajnokira eltiltott Jovanovics pótlására. A folytatásban sem változott a játék képe, a Loki dominált, egy lefülelt labda utáni passzal Takács Tamás teljesen egyedül lépett ki, de rossz megoldást választott a végén. A 41. percben aztán javított, az ő passzát emelte át okosan a kapus felett Sós Bence, így 2-1-es hazai vezetésnél vonultak rövid pihenőre a csapatok.

Fotó: Matey István Fotók: Matey István ©

A második játékrészben Takács Tamás kétgólosra növelte az előnyt, de a piros-fehéreknek mégsem sikerült megnyerniük a mérkőzést, mert az egykori lokista Horváth Zoltán duplájával döntetlenre mentette a találkozót a Kisvárda. A lefújást követően Bücs Zsolt pályaedző elmondta, a második félidőben könnyű gólokat ajándékozott a Loki az ellenfélnek.
– Három egyig rendben volt a meccs, de aztán lankadt a játékosok figyelme, ami a győzelmünkbe került. Bár ez felkészülési találkozó volt, de mégis bosszús vagyok, hiszen az ilyen kihagyások tétmérkőzésen sokba kerülhetnek – füstölgött Bücs.
A zord időjárás elől külföldi edzőtáborba menekül a Loki: vasárnap már Budapestre indultak Tőzsérék, hogy aztán egy hosszabb repülőutat követően a törökországi Sidében töltsön el tíz napot a csapat.

HBN-MSZ


Novota befejezi?

Az összecsapásokat követően nem sokkal hivatalos oldalán közleményben jelentette be a DVSC, hogy Novota János egészségügyi okok miatt valószínűleg befejezi pályafutását. A négyszeres szlovák válogatott hálóőr a nyáron szerződött Debrecenbe, de sérülések, és Nagy Sándor kiváló formája miatt nem tudta megmutatni tudását a debreceni szurkolóknak, és sajnos úgy néz ki, erre már nem is lesz lehetősége.
Mivel azonnal bevethető kapus így csak Nagy maradt a keretben, emiatt hamarosan új hálóőr érkezése várható a klubhoz, aki akár lehet a most pályára lépett Kosicky, de információink szerint a posztra más kiszemeltje is van a Lokinak.


A tények

DVSC – Kisvárda 1-0 (0-0)

Debrecen-Pallag. Vezette: Veizer.

DVSC: Nagy S. (Szabados 46.) – Bényei, Kinyik (Mészáros 60.), Szatmári, Ferenczi – Bódi (Bukta 60.), Filip, Jovanovic, Varga K. – Könyves, Mengolo (Bíró P. 60.)

Kisvárda: Zöldesi – Melnyik, Vári, Izing, Jánvári, Protics – Lucas, Oláh G., Misics – Gosztonyi, Délczeg

Gól: Lucas (öngól, 47.)

DVSC – Kisvárda 3-3 (2-1)

Debrecen-Pallag: Vezette: Nagy N.

DVSC: Kosicky – Kuti, Mészáros (Újvárosi 46.), Barna, Nagy K. – Bukta (Tisza 46.), Csősz, Kusnyír, Sós – Bíró P. (Szekulics 25.), Takács

Kisvárda: Molnár (Cserepko 46.) – Hej, Zanko, Rjasko, Papucsek, Heffler – Oltean, Soós, Ilics – Horváth Z., Lukács

Gól: 0-1 Ilics (11.), 1-1 Kusnyír (36.), 2-1 Sós (45.), 3-1 Takács T. (61.), 3-2 Horváth Z. 3-2 (63.), Horváth Z. 3-3 (68.)