Fecskelakások

2019.07.01. 07:00

Átvették kulcsaikat az első „fecskék” Berettyóújfaluban

A fiatalok támogatása az egyik legfontosabb célja Berettyóújfalunak.

Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Elkészültek és már be is költözhetnek azokba a lakásokba, melyeket 100 millió forintból újítottak fel a hiányszakmákban dolgozó, a városban letelepedni szándékozó fiataloknak Berettyóújfaluban. A 11 lakás mellett további 100 millió forintra pályázhattak a hiányszakmákban tanulók és dolgozók.

A költözésre kész, összkomfortos, bútorozott lakások méretei változóak. A legkisebb 43, a legnagyobb 90 négyzetméteres.

Az első „fecskék” között vannak ápolók, építőiparban dolgozók, mentősként tevékenykedők, családos és egyedülálló fiatalok is. A nyertes pályázóknak csupán a rezsi költségeit kell állniuk, bérleti díjat nem kell fizetniük. A lakásokban rejlő lehetőségek a város és a fiatalok számára is kedvezőek. A város is profitál az előnyökből, hiszen a hiányszakmákban dolgozók várhatóan Berettyóújfaluban telepednek majd le és alapítanak családot.

Gombosné Szilágyi Bíborka, Gombos József és kisfiuk, Gombos Keve hamarosan beköltözhetnek
Fotó: Kogyilláné H. Szófia

Az ösztöndíjprogram eredményeképpen 5 fiatal részesül 6 hónapig 30 ezer forint tanulmányi ösztöndíjban. A munkavállalást ösztönző programban 26 nyertes pályázó volt, ők egy évig havi 45 ezer forint támogatást kapnak.

A fiatalok helyben maradását ösztönző projekttel a város célja az, hogy a letelepedni szándékozók Berettyóújfalut valóban otthonuknak érezzék, családjukkal itt képzeljék el jövőjüket, és helyben vállaljanak munkát. Az ünnepélyes alkalmon Muraközi István polgármester mutatta be a projekt főbb elemeit, köszöntőjében pedig úgy fogalmazott:

„ahogy a fa gyökeret ereszt, úgy reméljük, ez a két év elég lesz arra, hogy ezek a jelképes gyökerek is talajra találjanak Berettyóújfaluban.”

Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője elmondta, Berettyóújfalu az elmúlt időszakban rekord számú pályázaton szerepelt sikeresen. A projektek mindegyike a városban élők érdekeit szolgálja, a helyben maradást elősegítő program pedig ösztönzi a fiatalokat arra, hogy jövőjük tervezésekor Berettyóújfalu szerepeljen első helyen. Ehhez járul hozzá a mostani pályázat is, amely segítséget nyújthat a pályakezdőknek. A sikeres pályázókat az ünnepélyes átadáson köszöntötték, az ösztöndíjasok emléklapokat, a beköltözők pedig lakásuk kulcsait kapták meg dr. Vitányi István országgyűlési képviselőtől, Muraközi István polgármestertől és Bónácz János alpolgármestertől. A fiatalok szerződésük megkötését követően július első hetében be is költözhetnek lakásaikba.

Kogyilláné H. Szófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában