Durva lángoszlop a Kishegyesin – Katasztrófavédelmi hírek Hajdú-Biharból

Durva lángoszlop a Kishegyesin – Katasztrófavédelmi hírek Hajdú-Biharból
© Fotó: katasztrófavédelem
Hajdú-Bihar – Mozgalmasan indult a hétvége a megye tűzoltóinak, de a pénteki roham után szombaton és vasárnap már csak néhány kisebb beavatkozás adott munkát nekik.

Szén-monoxid-mérgezés gyanús eset miatt riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit péntek hajnalban, Debrecenbe, a Béri Balogh utcába. A tűzoltók a lakás fürdőszobájában található nyílt égésterű kazán környezetében végzett mérések során ki tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét és értesítették a gázszolgáltatót, aki elvégezte a házban a gázkizárást. A lakásban élő négy főből hármat a mentők további kivizsgálás céljából kórházba szállítottak. Az eset során lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor. A kora délutáni órákban a Szabó Kálmán utcában jelzett a szén-monoxid-érzékelő, a tűzoltók és a gázszolgáltató mérései megerősítették, hogy valóban van mérgező gáz a lakás levegőjében. A mentők két embert szén-monoxid-mérgezés gyanújával a helyszínen megvizsgáltak, náluk azonban semmilyen mérgezésre utaló tünetet nem tapasztaltak. A szolgáltató szakembere a házat kizárta a gázszolgáltatásból és a mérőórára jogi zárat helyezett.

Családi ház udvarán található, több mint húsz négyzetméter alapterületű melléképület fogott tüzet pénteken a hajnali órákban Furtán. A Szabadság úton történt tűzesethez a berettyóújfalui hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, továbbá egy már felrobbant gázpalackot is kihoztak az épületből. Az eset során személyi sérülés nem történt. Néhány órával később a nyíradonyi katasztrófavédelmi őrs tűzoltói kaptak riasztást. Ekkor Vámospércsen, a Csokonai utcában izzott be egy családi ház kéményében a lerakódott korom. A tűzoltók a kémény tisztítónyílásán keresztül, kéménykotró segítségével távolították el az izzó, parázsló részeket.

Teljes terjedelmében égett egy közel húsz négyzetméter alapterületű melléképület péntek délután Nádudvaron, a Déli soron. A közelben lévő több lakóépületet is veszélyeztető lángokat, a püspökladányi hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Összehordott kukoricaszár kapott lángra szombat délután Hajdúböszörményben, a Kossuth szőlőkertben. A tüzet a helyi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Villanyoszlopra szerelt trafóház égett teljes terjedelmében, tegnap délután Debrecenben, a Kishegyesi úton.

kv22

Fotó: katasztrófavédelem

Miután az áramszolgáltató feszültségmentesítette az adott szakaszt, a megyeszékhely tűzoltói egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. A helyreállítási munkálatok idejére hetvenhat fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás.

Szén-monoxid miatt vonultak a megyeszékhely tűzoltóit az esti órákban. Az Ormós Lajos utcába mérgezés gyanúja miatt riasztották őket, a mérésekkel a lakás levegőjében azonban nem tudták a mérges gáz jelenlétét kimutatni, mivel kiérkezésükre a lakók már megkezdték a szellőztetést. A mentők a lakókat szén-monoxid-mérgezés gyanújával a helyszínen megvizsgáltak, majd a lakás öt lakójából négyet kórházba is szállítottak. Az elsődleges információk alapján a nyílt égésterű gázkazán okozta a bajt.

– Rácz Máté, Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –