Duplájára nő a debreceni szennyvíztelep kapacitása

Duplájára nő a debreceni szennyvíztelep kapacitása
Kedden kezdődött meg a próbaüzem az új, korszerűbb debreceni szennyvíztelepen.

Az új gépekkel, hatékonyabb medencékkel felszerelt telep naponta harmincezer köbméter szennyvizet tud megtisztítani, harminc-negyvenöt nap után pedig átveheti a régi telep munkáját, amit leállítanak, majd felújítanak, a tervek szerint pedig decemberben újra üzembe helyeznek. Ezzel megduplázódik a debreceni tisztító-kapacitás. A bővítésnek és a fejlesztésnek köszönhetően Ebes, Hajdúsámson, Mikepércs és Sáránd településeket is rá lehet kötni a megyeszékhely hálózatára.

Nem kell majd visszautasítani

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, egy ötszázezer lakosú települést is képes lenne kiszolgálni a szennyvíztelep. Így nem kell majd visszautasítani a nagyobb emisszióval járó iparágak- például a gyógyszer- vagy az élelmiszeripar – betelepülését a városba.

Nem csupán mennyiségi növekedést

“A fejlesztés nem csupán mennyiségi növekedést jelent, de sokkal jobb tisztítási paramétereket is biztosít”- mondta Miklóssy Ferenc, a Keviép-Euroaszfalt Konzorcium- a pályázatot elnyerő cég ügyvezetője.  A Tócó patakba folyó tisztított víz  foszfor- és nitrogén tartalma az előírt határérték alá kerül, a szennyvíziszapból biogáz fejleszthető, amelyet elektromos energiává alakítanak. Ez a tisztítótelep saját energiaellátásának egy részét is biztosítja, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést. A hat milliárd forintos beruházás 58 százalékát uniós, 32 százalékát állami forrás biztosítota, 10 százalékkal pedig Debrecen önkormányzata támogatta a fejlesztést.

 

98 százalékos csatornázottság

A város célja, hogy 98 százalékos csatornázottsági arányt érjenek el Debrecenben. Nem lehet teljes a lefedettség, hiszen két százaléknak lehetősége sincs a bekötésre. A rendszerhez nyolcezer új fogyasztó csatlakozását várták, ennek azonban a fele nem került bele a hálózatba- ezerötszázan az elmúlt időszakban jellemző jelentős talajvíz miatt. Kósa Lajos elmondta, aki a hálózattal rendelkező területeken augusztus 31-ig nem csatornáztat, az a szennyvízszippantó szolgáltatással a későbbiekben rosszabbul jár anyagilag- hiszen 250 százalékos csatornadíjat, vagyis a szolgáltatás teljes költségét kell majd megfizetnie.