Duplázott a futballegyetem

Akt.:
Duplázott a futballegyetem
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A félelem a 21. század rákja, jelentette ki a Real Madrid módszertani és filozófiai igazgatója.

Minden egyes olyan elemet kilöktek a felkészítésből a Real Madridnál, amely során nincs szükség agymunkára; a gyereket folyamatosan döntéskényszerbe kell hozni, így kötelezni a gondolkodásra. A monoton futás és a többi egyhangú erőnléti edzések, mint a gát fölötti szökdécselés elvesztegetett idő. A 21. század futballja az agyról szól, a kreativitásról, arról, hogy ki alkalmazkodik a leggyorsabban és a legjobban a játékszituációkhoz – a néző szórakozni akar. Erről beszélt a Debreceni Futballegyetem tavaszi kurzusán a Királyi Gárda módszertani és filozófiai igazgatója, Juan Luis Martinez, aki az egyetem több hónapos kitartó szervezőmunkájának eredményeként tartott előadást 1800 magyar edző előtt csütörtökön a Nagyerdei Stadionban. A doktori címmel is rendelkező spanyol szakember Tristán Celadorral, a Real egyik utánpótlás csapatának vezetőedzőjével érkezett (utóbbi a Debreceni Labdarúgó Akadémia U17-es játékosaival tartott edzést délután).


egy1

Fotó: Molnár Péter | Kattintásra galéria nyílik.


Fékezni is tudni kell

Juan Luis Martinez felvezetőjében videós bejátszás révén hangsúlyozta: a játékos által látott kép az agyhoz továbbítódik, amely összeveti a játékszituációt a memóriában tárolt ismeretekekkel, azután dönt és utasítja a testet a kívánt mozdulatra. Az, hogy mennyi idegpálya fejlődik ki, nagyban függ a tapasztalatszerzéstől, a különböző helyzetek megismerésétől, vagyis az edző felelőssége kissé sarkosan fogalmazva nem más, minthogy újabb és újabb agyi kapcsolatok, egész hálózat kialakulását segítse. Ennek az ismeretszerzésnek az alapja, hogy az agy a lehető legtöbb olyan problémával, főleg hibával találkozzon, amit a játék során a futballista tapasztal.

Kreatív, intelligens futballisták képzése a cél, akik független, autonóm módon képesek dönteni a pályán. Sose az edző akarja megoldani a problémát!

– hangsúlyozta az igazgató. Az a kívánatos – mondta –, hogy a fiatalok ne mehessenek biztosra, folyamatosan bizonytalan játékkörülmények között kelljen dönteniük, így ugyanis a mozdulataikat lassítani, fékezni is megtanulják.

Elveszíthető kreativitás

Ha az edző nekiáll elmagyarázni, hogy adott helyzetben mit és hogyan kell tenni, az súlyos hiba – hangoztatta Juan Luis Martinez, mondván, ilyen esetben a játékos nem fog gondolkodni. A jó edző nem megoldja a problémát, hanem helyes kérdésekkel segíti a neveltjeit a megoldásra való rátalálásban – szögezte le. Egyben a 21. század rákjának nevezte a félelmet, ami valamilyen kockázat megjelenésével elkerülhetetlenül feltűnik az agyban. Ám az edzőnek nem letolni kell a gyerekek a hibáért, hiszen abból tanulhat a leginkább, és szidás esetén legközelebb óhatatlanul a könnyebbik utat fogja választani a nehézséggel való szembenézés helyett. Ez az út azonban a kreativitás elvesztéséhez vezet – figyelmeztetett.

Bács Zoltán egyetemi kancellár ígérete szerint a valóban úttörő program az ősszel folytatódik, már nagyban szervezik a következő előadókat, bár a klubot idő előtti volna megnevezni. Az biztos, hogy miután az Ajax, az AC Milan és a Real Madrid képviselői is eljöttek Debrecenbe, magasra tették a lécet.

HBN-RaL


A Debreceni Egyetem beszámolóját itt érhetik el.