Dupla születésnapot ünnepel a debreceni szívsebészet

Akt.:
Fát is ültettek a pénteki eseményen
Fát is ültettek a pénteki eseményen - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Évente csaknem ezer nyitott szívműtétet végeznek a debreceni szívsebészeti klinikán.

Tudományos üléssel, faültetéssel és kopjafa állításával emlékeztek a Debreceni Egyetem szívsebészeti klinikáján arra pénteken, hogy 50 éve végezték az első motoros szívsebészeti beavatkozást, illetve arra, hogy 25 éve működik a jelenlegi szívsebészeti klinika.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részén élő 2 és fél millió lakos szívsebészeti ellátásáért felelős.

Dr. Szerafin Tamás egyetemi docens a rendezvényen elmondta: a felnőtt szívsebészet teljes spektrumával foglalkoznak. Évente csaknem ezer nyitott szívműtétet és 400-450 egyéb beavatkozást végeznek. – Azt nem állíthatjuk, hogy amerikai, vagy fejlett nyugat-európai ellátást tudunk nyújtani, de közép-európai, magyarországi viszonylatban minden olyan ellátást és műtétet biztosítunk amit más klinikákon végeznek – ismertette az orvos.

sztDr. Szerafin Tamás | Fotó: Derencsényi István

A kettős jubileumra egykori betegeket is meghívtak.

– A debreceni szívsebészet fejlődése olyan mérföldkövet jelentett a városnak és az egyetemnek, ami feltette Debrecent az európai szívsebészeti és kardiológiai térképre – fogalmazott dr. Papp Csaba, Debrecen tanácsnoka az ünnepi megemlékezésen. Beszédében a város önkormányzata nevében köszönetet mondott Péterffy Árpádnak, a Debreceni Egyetem professor emeritusának, aki 1983-tól 35 éven át irányította a debreceni szívsebészetet.

fa1Kopjafát is avattak | Fotó: Derencsényi István

A professzor meghatározó módon járult hozzá ahhoz, hogy a debreceni intézmény negyed évszázaddal ezelőtt, 1993-ban új épületet kapott, valamint a városban létrejöhetett az ország egyik legkorszerűbb és máig a hazai szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központja.

OCs