Dublin tiltakozik Izraelnél hét ír állampolgár elfogása miatt

Tiltakozott az ír külügyminiszter Izraelnél hét ír állampolgár őrizetbe vétele ellen, és mindegyikük azonnali szabadon bocsátását követelte. – közölte kedden a dublini külügyminisztérium.

Dublin szerint az elfogott írekkel alá akartak íratni Izraelben egy papírt, amiben elismerik, hogy illegálisan behatoltak izraeli területre.

A hét ír állampolgárt akkor fogták el az izraeli kommandósok, amikor hétfőn hajnalban rajtaütöttek a “Szabadság Flottillának” nevezett és a palesztinok szerint segélyszállítmánnyal Gáza felé tartó konvoj egyik hajóján. Az akcióban végül kilencen haltak meg a hajó utasai közül.

“Találkoztam a dublini izraeli nagykövettel hétfőn este, és világossá tettem, hogy az ír kormány elvárja: azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon az őrizetbe vett ír állampolgárokat.”- ez abban a közleményben, amit Michael Martin külügyminiszter írt alá.

A közlemény szerint “a hét ír állampolgár nem lépett be illegálisan Izrael területére, éppen ellenkezőleg: nemzetközi vizeken fogták el, majd vitték őket Izraelbe, ahol mindegyiküket felszólították, hogy írjanak alá egy papírt, amiben elismerik, hogy törvénytelenül hatoltak be izraeli területre. Mindez egyszerűen tűrhetetlen.”

– Független Hírügynökség –