Drón a tudomány szolgálatában

Drón a tudomány szolgálatában
Drón a tudomány szolgálatában - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Különleges quadrokopterrel is megfigyelik a domborzati változásokat a Debreceni Egyetem kutatói. Látványos videójuk mutatja be, mire képes a szerkezet.

Új műszerrel gazdagodott a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Földtudományi Intézetének Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. A néhány hete vásárolt quadrokopter lényegében egy távirányítású minihelikopter, amely a rácsatlakoztatott fényképezőgép segítségével felvételeket készít – tájékoztatta az unideb.hu-t Szabó Gergely, a Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszék adjunktusa.

A quadrokoptert a szakemberek a földfelszínen zajló változások megfigyelésére, a domborzat modellezésére használják. A négyrotoros drón segítségével bármilyen halom, domb vagy más felszíni objektum (fák, épületek) méretét, térfogatát ki tudják számolni.

– Viszonylag kis magasságból nagy felbontású képeket készítünk, amelyek a mérés alapjául szolgálnak. A felvételek kiértékelése a folyamat legnehezebb része, hosszadalmas munka, hiszen a képeken mindenféle torzulást meg kell szüntetni – magyarázta Szabó Gergely.

A quadrokopter nagy előnye, hogy bárhol, bármikor bevethető. A légifotózással ellentétben ezt az eszközt szinte bármikor elő lehet venni, és azonnal készen áll a munkára. Emellett a hagyományos légifotózásnál és a lézeres mérésnél is olcsóbb.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

– A legnagyobb kiadást nem is az eszköz, hanem a szükséges szoftverek megvásárlása jelenti, hiszen a felvételeket számítógépen értékeljük ki. Ugyanakkor mégis sokat spórolhatunk, hiszen a drón néhány órás repülése a geodéták, erdészek, városfejlesztők több napos terepi munkáját válthatja ki – árulta el Szabó Gergely.

A különleges műszer nemcsak földrajzi méréseknél és kutatásoknál hasznosítható kitűnően, hanem más tudományterületeken is. A régészek például sírok és kunhalmok feltárásánál alkalmazhatják, a katasztrófavédelem pedig árvíznél, belvizes területek feltérképezésénél vagy éppen egy folyószennyeződés követéséhez vetheti be, ráadásul arra is van lehetőség, hogy a kamera képét élőben közvetítsék.

– Debreceni Egyetem –


Drón videó: A Debreceni Egyetem Főépülete
Kívül-belül bejárta a repülő masina a Debreceni Egyetem Főépületét. Debrecenieknek, egyetemistáknak kötelező darab!