Drogellenes világnap – A terjesztőket szigorúbban büntetik

Drogellenes világnap – A terjesztőket szigorúbban büntetik
Szombaton, június 26-án tartják a Drogellenes Világnapot, és ki tudna felszólalni ebben a témában, ha nem egy ügyész, aki a kábítószer-ügyekkel foglalkozik.

Dr. Tilk Ferenc, az Aranyhíd Drogsegély Alapítvány szakmai vezetője. Minden tanévben előadásokat tart a gimnáziumokban felhívva a fiatalkorúak figyelmét a drogok veszélyeire, és arra, hogyan súlyt le a törvény a drogfogyasztókra illetve -terjesztőkre.

Van különbség

A fiatalkorúakat is regulázzák, a felnőttkorúaknál azonban kisebb a büntetés mértéke. Az ő esetükben ugyanis leginkább a szankciók nevelő hatását próbálják érvényesíteni. A törvény nagy különbséget tesz fogyasztó és terjesztő magatartás között. Utóbbiakat minden estben szigorúbban büntetik.

Dr. Tilk Ferenc elmondta, a marihuána fogyasztó, vérben forgó szemeiről és tág pupilláiról ismerhető fel. Általában szemkontaktust kerülö viselkedés jellemzi őket.

Népszerű a marihuána

A marihuána közkedvelt drognak számít, megyénkben 2007-ben közel 75 kilót foglaltak le belőle. Népszerűsége abból is adódik, hogy csupán néhány hónapig mutatható ki a szervezetben, nem utolsó sorban relatíve olcsó, illetve könnyen hozzá lehet jutni. Ellentétben a kokainnal, melyet nehezebb megszerezni, és az ára is borsosabb. Az LSD monstanra egy kevésbé keresett drog lett tényeken alapuló rossz híre miatt.

Még több drog

Jogi és pszichiátriai szempontból nincsenek megkülönböztetve a könnyű és kemény drogok.
A narkotikumok másik csoportjába tartozó partidrogként ismert Gina a szervezetben fellépő élettani hatások által lesz csak kábítószer, s miután elkezd hatni, az ember nem tudja érvényesíteni akaraterejét.  

A videóból további érdekességeket is megtudhatnak