Drogbandának kell felelnie a debreceni bíróságon

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Debrecen – Bűnszövetségben, jelentős mennyiségre, kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett ügyét is tárgyalta szerdán a Debreceni Törvényszék. Az elsőrendű vádlott nem tett vallomást, tagadja a bűncselekményt, így a nyomozati szakban tett vallomását ismertette a bíró. A harmadrendű vádlott már korábban beismerő és terhelő vallomást tett.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint az ügy 14 vádlottja szinte kivétel nélkül azért kereskedett kábítószerrel, hogy ebből fedezze megélhetését, és magasabb életszínvonalat teremtsen magának.

Többen korábbi börtönbüntetésük idején ismerkedtek meg, ahol zárkatársak voltak, mások szomszédi, vagy éppen munkatársi viszonyban álltak egymással. Többüknél a szakértő kábítószer-függőséget állapított meg.

Jobb minőség kellett

Az ügyészség szerint a vádlottak zömében marihuánával kereskedtek, de értékesítettek speedet, extasyt, a házkutatások során pedig nem egy helyen találtak kokaint is a rendőrök. Mindezt barátok, kollégák, iskolatársak és ismerősök közt terjesztették.

A drog szórakozóhelyeken, áruházi parkolókban, a belvárosban vagy éppen a Nagyerdő környékén cserélt gazdát. Az egyik vádlott úgy kapcsolódott be a hálózatba, hogy drágállotta korábbi beszerzési forrását, és a marihuána minőségével sem volt elégedett.

Milliós tétel

Csak ő egymaga 800 gramm marihuánát és 40 gramm ­speedet vásárolt a másodrendű vádlottól, 1 millió 260 ezer forint értékben, de a vásárlók közül sokan mások is százezreket hagytak a terjesztőknél.

A nyomozóhatóság 2016 ősze és 2017 tavasza között fogta el a szervezet tagjait, az egyik házkutatáson például 311 tablettát foglaltak le. Az ügy tárgyalása csütörtökön folytatódik a negyedrendű vádlott kihallgatásával.

HBN