Drágul a távhő Debrecenben – júliustól 8,1 százalékkal nő a számla

Emelkedik a távfűtés ára július elsejétől Debrecenben. Az átlagosan 8,1 százalékos drágulás még az áprilisi gázáremelés következménye.

A szolgáltató Tigáz Zrt. akkor több mint, 12 százalékkal növelte ugyanis árait, de ez eddig nem jelent meg a távhő számlákon. Az emelés után egy átlagos méretű panellakásban élő debreceni fogyasztónak havonta körülbelül 1100 forinttal lesz magasabb a számlája.

 

Érvényesíti áraiban az áprilisi drágulást

 

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. júliustól – három hónappal a gázár-emelés után – érvényesíti áraiban az áprilisi drágulást – mondta kedden a Független Hírügynökségnek Hernyák Imre, a cég értékesítési igazgatója. A hőszolgáltató a Debreceni Erőműtől vásárolja az energiát és az erőmű eddig átvállalta a magasabb gázár miatti plusz költségeket. Júliustól azonban már nem adja olcsóbban az energiát, ezért emelkedik a szolgáltatás díja.

 

A városi közgyűlés pénzügyi bizottsága már jóváhagyta

Az emelés mértékét a városi közgyűlés pénzügyi bizottsága már jóváhagyta, így az automatikusan életbe lép a jövő hónaptól. Hernyák Imre közölte: az alapdíj változatlan marad, csak a hődíj emelkedik 11,5 százalékkal. Emiatt július elsejétől átlagosan 8,1 százalékkal magasabb összegről kapnak majd számlát a debreceni fogyasztók.

Debrecenben az áremelés után egy átlagos, 50-55 négyzetméteres lakás távhő számlája évente körülbelül 13 ezer forinttal lesz magasabb. Debrecenben 31 ezer lakossági és további 2300 egyéb felhasználónak nyújt távhőszolgáltatást a cég.