Magyarország

2008.04.28. 08:48

Elvándorolnak a diplomások

<p>Kritikus szintet ért el az „agyelszívás”, vagyis a magyar diplomások külföldre vándorlása - írja a Népszabadság a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nemrég befejezett kutatása alapján.</p>

A kutatók azt becsülik, hogy Magyarország a rendszerváltás óta két hullámban 20 ezer diplomást vesztett el.

A fiatalok először itthon próbálkoznak, és később a sikertelenséget látva indulnak külföldre. A legkedveltebb cél az Egyesült Államok és Belgium.

A válaszadók legtöbbje többdiplomás, harmaduknak doktori fokozata van, sok köztük a jogi, gazdasági és természettudományos végzettségű.

Bölcsészek, művészek nincsenek köztük. Válaszaik szerint a jobb fizetés, a szakmai fejlődés lehetősége és a hazai taszító társadalmi környezet miatt települnek külföldre. A többség kint megtalálta a számítását.

Az elvándorlás nem lenne veszteség, ha a kitelepültek visszatérnének, de ez egyelőre nincs így. Mindössze 40 százalékuk térne vissza, de közülük is minden harmadik csak legfeljebb 10 év múlva.

A kivándorlás ellen egyelőre nincs átfogó stratégia - írja a lap. Az MTA egy internetes kérdőíven keresztül kérdezte meg a külföldön dolgozó magyarokat, erre 358-an válaszoltak.

  • Diploma és diplomás
  • Egyre több a diplomás munkavállaló
  • A tandíj bevezetése miatt kevesebb a felvételiző
  • Budapesten jóval nagyobb a kezdő fizetés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!