Dr.Kolozsy Zoltán: Örök férfigondunk, a prosztata

Az urológushoz forduló férfiak többségénél a prosztata valamilyen megbetegedését találjuk. A sokszor alig meghatározható alhasi, gáttáji vagy herékbe sugárzó fájdalmak mögött, vizelési zavarok, szexuális problémák hátterében leggyakrabban valamely, a prosztatában zajló folyamat /gyulladás, túltengés, rosszindulatú daganat/ meglétét deríti ki a szakvizsgálat.

A prosztata betegségeinek túlnyomó többsége e három – tüneteikben hasonló, szövettanilag ugyan jól elkülöníthető, de gyakran egyazon betegben egy időben is megtalálható – kóros folyamatba sorolható.

A beteg életkora általában meghatározó jelentőségű Míg a prosztata gyulladás leginkább a fiatal és középkorú férfiakat érinti, addig a prosztata túltengés inkább az idősebb korosztályra jellemző, a prosztata rák megjelenése pedig az esetek óriási többségében kifejezetten az időskor történése.

A gyulladás türelmes kitartó gondozást igényel, folyamatos gyógyszeres kezelést. A prosztata túltengés kezelésében is egyre nagyobb területet követelnek napjainkban a gyógyszerek, a műtétek száma csökkent, illetve idősebb korra tolódott. A rosszindulatú prosztata folyamat esetén kulcskérdés a korai felismerés, az időben végzett radikális műtét.

Az első lépés: az urológiai szakvizsgálat. Sajnos, a férfiak egy része csak nagyon nehezen szánja rá magát erre a – egyébként teljesen fájdalmatlan – vizsgálatra. Pedig 50 éves kortól már a panaszmentes férfiaknak is kulcsfontosságú évente egyszer urológushoz fordulni. Sőt, náluk leginkább, hiszen a kínzó „prosztata panaszok”-tól szenvedő férfi előbb – utóbb csak szakemberhez fordul, míg panaszmentes társában észrevétlen fejlődhet a rosszindulatú daganat. Egy vérvétel , egy fizikális vizsgálat, egy ultrahang vizsgálat. Ilyen egyszerű lenne…

Címkék: ,


hirdetés