Dr.Kolozsy Zoltán: Korai magömlés: a férfiak leggyakoribb szexuális zavara

A korai magömlésről / ejaculatio praecox/ akkor beszélünk, ha a szexuális együttlétek több mint felénél az ejakuláció korábban következik be , mint ahogy azt a szexuális partnerek szeretnék. A férfi nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, az ejakuláció – akarata ellenére – rövid időn belül bekövetkezik.

A korai magömlés a férfiaknál előforduló leggyakoribb szexuális zavar, egyes adatok szerint a 20-60 év közötti korosztály 1/3-át is érintheti.

Oka az esetek túlnyomó többségében pszichés tényezőkben keresendő . A fiatal férfi tapasztalatlansága, a nem kívánt terhességtől, vagy nemi úton terjedő betegségektől való félelem , a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, mind korai magömléshez vezethet. Szervi eredet is fellelhető esetenként , hiszen pl. a krónikus prosztatagyulladást az esetek mintegy 2/3-ában korai megömlés kíséri.

Kezelése többirányú. Már a közösülés közbeni testhelyzet változtatása is eredményes lehet. Érdekes próbálkozás az elszorításos vagy “squeeze” technika alkalmazása, A hímvessző törzsének a makk alatt történő elszorítása olyan biológiai reflexműködést indít be, amely kikapcsolja a magömlésért felelős idegpályákat , leállítva ezzel az ejakulációt.

A gyógyszeres kezelési lehetőségek között elsőként említhető az érzéstelenítőt tartalmazó krémek ill. spray-k használata, amelyek a makk idegvégződéseinek érzékenységét csökkentve megnyújtják a magömlésig eltelt időt. A merevedési zavarok kezelésében használt gyógyszerek ilyen irányú kedvező hatása is egyértelműen bizonyított.

További lehetőséget jelent a depresszió kezelésében használt szerotonin visszavételt gátló gyógyszerek alkalmazása, amelyek mintegy “mellékhatásként” közösülés során megnyújtják az ejakulációig eltelt időt,

Hazánkban néhány éve jelent meg egy, célzottan a korai magömlés kezelésére kifejlesztett gyógyszer, mely hatását a központi idegrendszeren keresztül fejti ki. Nem igényel folyamatos szedést, a szexuális vágyat nem csökkenti. Gyors, szinte azonnali hatású és rövid idő alatt ki is ürül a szervezetből.