Dorogot is érintette a Doni Hősök Emléktúra útvonala

Dorogot is érintette a Doni Hősök Emléktúra útvonala
© Fotó: Miska Andrea
Hajdúdorog – A szolnoki Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai, hivatásos katonák, civil résztvevők, a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, SZKI és Kollégium, valamint a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjait Csige Tamás polgármester fogadta a város határában január 30-án szombaton.

A város főterére érkezve a Don menti csatákban elhunytakról, áldozatokról, a múlt hőseiről, katonáiról emlékeztek meg.

Csige Tamás emlékező beszédében kiemelte, hogy a magyar katonák lehetetlen körülmények és feltételek között bátran harcoltak, az utolsó emberig kitartottak. Továbbá köszönetét fejezte ki a jelen és jövő katonáinak, hogy emlékeztették az utókort a magyar hősökre felhívva ezzel a figyelmet a doni harcokban elesettek méltó emlékének megőrzésére.

A 2. magyar hadsereg áldozata nem volt hiábavaló. A háborút elvesztettük, de őseink büszkesége, hősiessége méltó példa számunkra – mondta Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója. Hozzátette: ezzel a 62 kilométeres sport- és teljesítménytúrával kívánnak tisztelegni az 1943. januári Don menti csatákban elesett hősök előtt.

A beszédeket követően a II. Világháborús emlékműnél helyezte el a kegyelet koszorúját Csige Tamás polgármester, majd Berkecz Gáborral közösen lobbantotta lángra az erőt, hitet és reményt szimbolizáló nemzeti színű mécseseket. Az ünnepség zárásaként Demján Béla kürtös, a Kratochvil iskola tanulója fújta el a Magyar takarodót.

A megemlékezést követően a szervezők forró teával és zsíros kenyérrel kínálták a túra résztvevőit, majd a városvezető a Nánási út végéig kísérve indította útjára a XVI. Doni Hősök Emléktúra Debrecen környéki alszakaszát.

HBN-MA


Három nap, nyolcvankét ember, hatvankét kilométer – ez volt a Doni Hősök Emléktúra
Hajdúnánás – Bármerre mentek, sokan voltak kíváncsiak a XVI. Doni Hősök Emléktúra résztvevőire.