Helyi közélet

2013.10.01. 15:49

Kutatók Éjszakája - rendhagyó tudomány

Debrecen - Csaknem 7000 látogatót vonzott a Kutatók Éjszakája, amelyet idén 3 városban 7 helyszínen rendezett szeptember 27-én a Debreceni Egyetem.

Debrecen - Csaknem 7000 látogatót vonzott a Kutatók Éjszakája, amelyet idén 3 városban 7 helyszínen rendezett szeptember 27-én a Debreceni Egyetem.

Az intézmény - amely immár 8. alkalommal csatlakozott az országos sorozathoz - több mint 100 különleges programmal várta az érdeklődőket. A szervezésben, rendezésben részt vevő oktatók, kutatók, dolgozók és önkéntesek száma meghaladta a kétszázat.

Legnépszerűbbnek ebben az évben is a látványos kémiai kísérletek bizonyultak, a programra már napokkal ezelőtt beteltek a helyek a regisztrációs oldalon. A szervezők a kísérletek megismétlésén túl ezért döntöttek úgy, hogy az Auditórium Maximumban kivetítőn élőben közvetítik az előadást.

A Natonal Instruments (NI) LEGO robot-programozási versenyére 10 szerencsés középiskolai csapat juthatott be, akik az egyetem Díszudvarán mérték össze ügyességüket.

A helyezettek:

1. Hargita 1. csapat

(Tamási Áron Gimnázium Székelyudvarhely és Orbán Balázs Gimnázium Székelykeresztúr – Románia)

2. Hargita 2. csapat

(Márton Áron Gimnázium Csíkszereda, Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós – Románia)

3. Stormers csapat

(Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma)

A dobogósok jutalma egy-egy LEGO robotkészlet és a hozzávaló technika volt, emellett a cég vezetői gyárlátogatásra invitálták a középiskolásokat, hogy a helyszínen ismerkedhessenek a NI munkájával.

A Kutatók Éjszakája rendezvényeibe az egyetem mindhárom centruma bekapcsolódott, emellett a könyvtár munkatársai rendhagyó barangoláson mutatták be a gyűjtemény féltett darabjait, és idén is indult történelmi túra a Főépületben. Az Egyetem téri és a Kassai úti Campus között kisvasút szállította a látogatókat.

Idén matricagyűjtő verseny színesítette a programokat: több mint kétezren szerezték meg 5 helyszínen azt az igazolást, amit értékes-érdekes egyetemi ajándékokra válthattak a Főépületben.

Debreceni Egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában