életmód

2020.01.03. 09:27

Tippek a macskajaj ellen

Néha megesik, hogy sikerül a kelleténél többször nézni a pohár fenekére.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az első és legfontosabb szabály, hogy másnaposan fokozottabban ügyeljünk a folyadékbevitelre – hívja fel a figyelmet a life.hu cikke.

Citrommal és mézzel

Készítsünk elő egy másfél literes palackot, töltsük meg ásványvízzel, esetleg teával, és figyeljük rá, hogy minél többször kortyoljunk belőle. Még jobb, ha a meleg citromos-mézes vízre bízzuk magunkat: a citrom pótolja a vitaminokat, amikre ilyenkor nagy szüksége van a szervezetnek, míg a méz segít helyreállítani a vércukorszintet. A tej is jó szolgálatot tehet ilyenkor, mivel kiváló ásványianyag-forrás. Az egy-egy jól sikerült buli után jelentkező fejfájás bizony az egész napot s így az egész évkezdetet tönkreteheti. A paracetamoltartalmú tablettákat kerüljük el, mivel ezek az alkohollal kölcsönhatásba lépve májkárosító hatásúak lehetnek. Elő az aszpirinekkel és az ibuprofénekkel. Ne felejtsük el betartani az előírásnak megfelelő adagot, a gyógyszereket pedig ne keverjük az alkohollal.

Enni kell

Pirítós, keksz és burgonya – a legjobb, ha ezeket részesítjük előnyben, ha megéhezünk. Ezek az ételek enyhítik az ilyenkor szokásos hányingert, és segítik az alkohol mielőbbi felszívódását. Bánjunk csínján a fűszerekkel és a savas élelmiszerekkel, ezek ugyanis csak megnehezítik az emésztőrendszer regenerálódását. A zsíros ételeket is tartogassuk máskorra, mivel ezek inkább felkavarják a gyomrunkat.

Az egyik legegyszerűbb módja a másnaposság leküzdésének, ha néhány órával tovább alszunk. Nincs is jobb, mint egy ebéd utáni szundizás, amely ez esetben valóban életmentő lehet: az alkohol összezavarja szervezet belső biológiai óráját, azért érezhetjük másnaposan sokkal fáradtabbnak magunkat. Már néhány óra pluszalvás is jót tesz.

Nem árt a testmozgás

Ha érzünk magunkban némi erőt, mozduljunk ki a négy fal közül, és menjünk el egy kiadós sétára, esetleg kocogni, úszni vagy tornázni. A sport javítja a hangulatot, ezáltal a közérzetet is, ráadásul sokkal gyorsabban helyreáll a szervezet az egész estés dorbézolás után. Viszont a folyadékbevitelre mindenképp ügyeljünk mozgáskor is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában