Szexuális zaklatás ügyében hozott döntést a Debreceni Ítélőtábla

Akt.:
Szexuális zaklatás ügyében hozott döntést a Debreceni Ítélőtábla
© Illusztráció: Pixabay
Debrecen – A Debreceni Ítélőtábla annyiban változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy elsőrendű vádlott szülői felügyeleti jogának megszüntetését a saját gyermekei esetében mellőzte – közölte a Debreceni Ítélőtábla.

Az elsőfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2018 szeptemberében H. J. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett szexuális visszaélés bűntette és szexuális erőszak bűntette miatt hét év fegyházbüntetésre és hét év közügyektől eltiltásra ítélte. B. B.Gy. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett szexuális visszaélés bűntette és bűnsegédként elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt öt év börtönbüntetésre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság a vádlottak szülői felügyeleti jogát a nevelésük alatt álló hat gyermekükre nézve megszüntette. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak és védőjük felmentésért fellebbezett. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak élettársi viszonyban éltek Debrecenben, ahol közösen nevelték három gyermeküket. A másodrendű vádlott két másik lányát nevelőszülők nevelték.

A vádirat szerint 2015-ben, a nyári szünet idején a két kiskorú sértett huzamosabb ideig tartózkodott édesanyjuknál, a másodrendű vádlottnál és az elsőrendű vádlottnál. Egy alkalommal a másodrendű vádlott megkérdezte az akkor tizenhárom éves lányát, hogy nem feküdne-e le az elsőrendű vádlottal, még pénzt is kapna érte a férfitól. A gyermek erősen tiltakozott az ajánlat ellen. Ezt követően az elsőrendű vádlott többször megpróbált közeledni a sértetthez, azonban a gyermek semmit nem engedett neki, megpróbálta távol tartani magától a vádlottat. 2015 év végén a másodrendű vádlott újra feltettet az ominózus kérdést a kislánynak, aki újra határozottan visszautasította.

2016 februárjában a két gyermek ismét a vádlottak lakásán tartózkodott, amikor a másodrendű vádlott megkérte az idősebb lányt, hogy feküdjön oda az élettársához. A lány ezt elutasította. Ezt követően a másodrendű vádlott a másik lányához ment, és őt is arra kérte, hogy feküdjön az élettársa mellé. A kislány eleinte nemet mondott, majd a másodrendű vádlott kíséretében befeküdt az ágyba. 2016 márciusában egy újabb kapcsolattartáson az idősebb kislány elmondta édesanyjának, hogy van egy fiú, aki tetszik neki és leveleznek. Erre reagálva mindkét vádlott megtiltotta a gyermeknek a kapcsolatot. Végül a sértettek beszámoltak a nevelőszülőknek az őket ért zaklatásokról, ezt követően a gyámhatóság megtette a feljelentést a rendőrségen – tájékoztatott közleményében a Debreceni Ítélőtábla.