Dönteniük kell a végzősöknek

Jó kollégiumi körülmények várják a hallgatókat
Jó kollégiumi körülmények várják a hallgatókat - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Február 15-ig kell leadni jelentkezésüket a felvételizőknek.

Alig több mint egy hetük maradt a felvételizőknek arra, hogy eldöntsék, melyik szeptemberben induló felsőoktatási képzésre szeretnének jelentkezni. Mint azt Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a debreceni intézmény hazánkban az egyik legszélesebb képzési kínálattal, 168 szakkal, köztük 5 új képzéssel várja a jelentkezőket. Hozzátette: az országban összesen 14 képzési terület van, melyből tizenkettőre a Debreceni Egyetemen is lehet jelentkezni, azaz – leszámítva a hadtudományi és művészet közvetítési területet – mindenki megtalálhatja a szívéhez közel álló szakot, szakirányt. A cívisvárosi intézmény 71 alap– és 84 mesterszakkal, valamint 6 osztatlan képzéssel és 7 felsőoktatási szakképzéssel várja a jelentkezőket. Tavaly a Debreceni Egyetemre 6621 hallgató jutott be, idén is csaknem hétezer hallgató nyerhet felvételt. A felvételizőknek február 15-ig kell dönteniük arról, melyik egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Fotó: Molnár Péter

Idén 5 új képzéssel várja a tovább tanulni vágyókat a Debreceni Egyetem. Most először lehet jelentkezni a romológia, valamint a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki alapszakra, továbbá a kulturális mediáció és a mérnöktanár mesterszakra, a vidékfejlesztési agrármérnöki MSc pedig az új tanévben már duális képzési formában indul.

A minőségi képzések egyik bizonyítéka, hogy a nemzetközi rangsorokon is előkelő helyeken szerepel a Debreceni Egyetem. Az intézmény például idén javított a pozícióján, így a 30. helyet foglalja el a Quacquarelli Symonds rangsorán, mely a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok intézményeit értékeli.

Bátran állíthatom, hogy Magyarországon az elit egyetemek közé tartozunk, ami, tekintve, hogy ilyen széles képzési területet fogunk át, nem kis teljesítmény. A világ minden tájáról érkező hallgatók száma is évről évre növekszik, idén meghaladja az 5,5 ezret, ezzel körülbelül 20 százalék a külföldi hallgatók aránya, mely a legmagasabb szám az országban”

– mondta Bartha Elek oktatási rektorhelyettes a szerdai sajtótájékoztatón.

Kevesebb pont is elég

Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató a felvételi eljárás kapcsán kiemelte: rendkívüli jelentőségű az idei eljárás, ugyanis most lehet utoljára változatlan feltételekkel jelentkezni valamilyen felsőoktatási intézménybe, azaz idén még lehetőség van középszintű érettségivel bejutni a választott szakra, a nyelvvizsga és emelt szintű érettségi pedig többletpontnak számít.

Fotó: Molnár Péter

– Az alapképzésre 280 a felvételi minimum pont, amit jogszabály határoz meg, mesterképzésre 50, felsőoktatási szakképzésben pedig 220 pont. Van azonban jó pár szak, aminek a minimum ponthatárárát az oktatásért felelős miniszter magasabb szinten határozta meg. Ebben is van kedvező változás az előző évekhez képest, 10-11 szak esetében ugyanis viszonylag sok ponttal csökkent a minimum pont, így többek között a gazdálkodás és menedzsment alapképzési szak (428-ról 400-ra), a jogász osztatlan képzés (460-ról 440-re), pénzügy és számvitel (425-ról 400-ra) szakra is nagyobb eséllyel lehet bekerülni – mutatott rá az oktatási igazgató.

Az egyetem hallgatóinak a lakhatásban is nagy segítséget nyújt az intézmény, mint azt Molnár Dánieltől, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzat elnökétől megtudtuk; csaknem 5 ezer kedvező árú kollégiumi hely áll rendelkezésre, melyre a jelentkezők 86 százalékát tudják felvenni.

Fotó: Molnár Péter

A felvételizőknek február 15-éig kell beadni a jelentkezésüket, február 20-ig pedig hitelesíteniük kell az e-felvételi rendszerben. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.

PÁTZ


A Tóth Árpád Gimnázium
Debrecen - Az International Baccalaureate Diploma Programme , közismert nevén az IB 2013 óta működik a Tóth Árpád Gimnáziumban. Akkor Debrecen város felkérésére, Kósa Lajos polgármester támogatásával indult útjára a nemzetközi érettségi képzés, amely a TÁG falai között folyik, s megvalósításban rész...

Debrecen - A jelentkezők és a felvett hallgatók számát tekintve is a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmények között van a Debreceni Egyetem a keresztféléves felvételi eljárásban. Februárban 349 új hallgató kezdi meg tanulmányait az intézmény mesterszakjain - olvasható az egyetem közleményében....