Domborműves emléktáblát kap Szabó Magda

Közeleg Szabó Magda születésének századik évfordulója
Közeleg Szabó Magda születésének századik évfordulója - © Fotó: cultura.hu
Debrecen – Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából domborműves emléktáblát helyez el Debrecen önkormányzata a Kossuth utcai Dóczy Gimnázium falán – olvasható az egyik a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésben.

Az író 1923 és 1935 között diákja, 1940 és 1942 között pedig tanára volt a Református Leánynevelő Intézetnek. A Juha Richárd szobrászművész által, – az írónő iránti tisztelete jeléül – ingyen készített bronz dombormű Szabó Magdát könyvvel és tollal a kezében, dedikálás közben ábrázolja. A 140 centiméterszer 80 centiméteres emléktábla anyaga jura-kori mészkő.

Szabó Magda
Debrecen - Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából MagdaFeszt címmel rendez fesztivált a debreceni Csokonai Színház október 2. és 10. között; a fesztiválon a debreceni író műveiből készült vagy általuk inspirált produkciókat láthat a közönség - közölte a színház sajtóreferense kedden az...

Az indoklás szerint Szabó Magda (1917–2007) Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas író születésének centenáriuma kiváló lehetőséget kínál arra, hogy maradandó alkotásokkal hívjuk fel a debreceniek és városba látogatók figyelmét Szabó Magda debreceniségére, az életútját meghatározó helyszínekre, s rangjához méltó módon ápoljuk szellemi örökségét.

HBN–OCs