Dombi Tibi az ország csúcsára tör

Elől: Dombi Tibor
Elől: Dombi Tibor
Debrecen – Május 27-én, szombaton rendezik a 20. KPMG Kékes Csúcsfutást, amely során várhatóan mintegy kétezren kapaszkodnak fel az ország legmagasabb pontjára, az 1014 méter magasan fekvő Kékestetőre. A versenyen az egykori válogatott labdarúgó, Dombi Tibor is indul.

A futóknak Mátrafüredről indulva kell legyűrniük a 11,6 kilométeres távot, 671 méteres szintkülönbség mellett. Mindezt az extrémitást betetőzi az utolsó 150 méter, amikor a sípályán keresztül kaptatva lehet elérni a célt, hogy ezután a szokások szerint mindenki elkészíthesse az elmaradhatatlan ölelkezős fotóját az ország csúcsát jelző kővel. A kétezres mezőnyben 16 olyan sportember is akad, akiknek idén már a 20. fotójukat lesz alkalmuk elkészíteni, ha most is célba érnek, ahogy 1998 óta minden évben.

A 19-szeres teljesítő Kékes Csúcsfutók Klubjának tagjai:

Balogh Ádám (Budapest), Dombóvári Csaba (Székesfehérvár), Domoszlai Attila (Hajdúnánás ), Halics Péter (Budapest), Jármai János (Solymár), Juhász Péter (Budapest), Jusztin Ferenc (Szécsény), Jusztin Ferenc Richárd (Szécsény), Keresztes János (Budapest), Kocza István (Jászberény), Kópiás Balázs (Bugyi), Ladányi Róbert (Budapest), Papik Roland (Salgótarján), Pataki Róbert (Pákozd), Rozs Péter (Hajdúböszörmény), Schuch Tamás (Budapest).

Köztük a legidősebb a 72 éves szécsényi Jusztin Ferenc. Ezzel azonban messze nem ő a korelnök az ország 409 településéről érkező futók közt. A mezőnyben a legidősebbek az örökifjú nyolcvan felettiek, Fehér Károly és Zsiga János.

Az idei verseny szenzációja, hogy a futásba beleszerelmesedett Dombi Tibor, az egykori 35-szörös válogatott életében először indul, a 44. életévéhez közeledő ex labdarúgó így nyilatkozott a megmérettetés előtt:

A maraton teljesítése után szeretném kipróbálni magam számomra ismeretlen, extrém helyzetben is.”

Rajt (május 27., szombat):

11.00 Extra seniorok
11.10 „Suhanj!” – mozgássérült sportolók rajtja
11.15 RAJT!

A tavalyi győztesek:

Férfiak: Pelsőczy Attila – TFSE – 47:12

Nők: Staicu Simona – Dunakeszi – 55:03

A pályacsúcsot is tartó Staicu az első atléta, aki négy alkalommal jutott fel elsőként a csúcsra (1999, 2013, 2015, 2016).

A SUHANJ! Alapítvány csapata évek óta aktív résztvevője a KPMG Kékes Csúcsfutásnak. A verseny rendkívüli megmérettetés a számunkra, hiszen értelmi fogyatékos, autizmussal élő, látássérült és vak sportolóknak, valamint a futókocsikban kísért akadályoztatott gyerekeknek segítenek az extrém körülmények közt.

A SUHANJ! Alapítvány csapata A SUHANJ! Alapítvány csapata ©

Ők az idei évben is rajthoz állnak, a nevezett Suhancok között van Rett-szindrómás, autizmussal élő, látássérült és kerekes székes fiatal is, akiket most a névadó szponzor KPMG futói adománygyűjtő Suhangyalként segítenek, közülük ketten kísérőként.

A rendezvényre még a helyszínen is lehet nevezni.

– BSI Sport Kft – Mozogj Velünk! –