Dolgozni a szülés után? Készüljünk rá!

A gyemekvállalás nem lehet hátrány a munkában
A gyemekvállalás nem lehet hátrány a munkában - © Fotó: Thinkstock
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után.

A gyermekvállalás még ma is mumus a munkaerőpiacon: sokszor már az állásinterjún felmerül a kérdés, hogy a jelentkező szeretne-e a jövőben gyereket vállalni. A nők később is félve osztják meg munkaadójukkal a gólyahírt, hiszen nem ritka, hogy válaszul a munkáltató olyan környezetet teremt, amellyel megnehezíti a visszatérést a munka világába. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője tippekkel segít, miként erősíthetjük munkaerőpiaci helyzetünket szülés után.

Több év főállású anyaság után nem könnyű visszatérni a munka világába. Bár a kismamákat törvény védi, így elméletben várja őket vissza munkahelyük, sajnos sokszor előfordul, hogy GYES után már nem a korábbi pozí­ciójuk, időarányos fizetésük, megszokott légkörük fogadja őket. Az is előfordulhat, hogy a munkahelyi hozzáállástól függetlenül nekünk változik meg az érdeklődésünk és szeretnénk karrierünket egy másik területen folytatni. Akárhogy is alakul, fontos, hogy felkészüljünk a ránk váró kihívásokra, és könnyebben vegyük az akadályokat.

Időben kezdjük el a felzárkózást!

2-3 év alatt rengeteg minden változhat, megjelenhetnek új munkamódszerek, trendek, amelyekkel fontos tisztában lenni. Ha közeleg a visszatérés dátuma, kezdjünk el újra foglalkozni a munkánkkal, térképezzük fel, mi minden történt szakmánkban az elmúlt években. Ha kellőképpen felkészülünk, már munkába állásunk pillanatában bebizonyíthatjuk, hogy a kimaradás nem jelentett lemaradást szakmai fronton.

Készüljünk fel mentálisan!

Az anyaság egészen más jellegű agymunka, mint amit az irodai munka megkíván. Ha tehetjük, próbáljunk meg beiktatni a napunkba néhány órát, amikor a munkánkhoz hasonló feladatokat végzünk, hogy mire odakerülünk, könnyebb legyen visszarázódni. Egy kis gyakorlás sem árt, hiszen még az Excel táblák kezeléséből is ki lehet esni, ha a számokat lecseréljük a babaápolásra.

Tanuljunk!

A gyerekvállalást követő, otthon töltött évek jó alkalmat teremthetnek arra, hogy átgondoljuk, jó irányba halad-e a karrierünk, valóban ezen a területen képzeljük-e el a jövőt. Tóth Réka oktatási szakértő szerint egyre több kismama választja szülés után az OKJ-s képzéseket. Tóth Réka szerint ez a képzési forma remek lehetőség a munkaerőpiacra visszatérő kismamák számára, hiszen rövid idő alatt, rugalmas időbeosztásban sajátíthatnak el piacképes szakmákat, vagy továbbképezhetik magukat.

ÉM