Dokkolt az Endeavour

Dokkolt az Endeavour
Kikötött az Endeavour. Az amerikai űrsikló, fedélzetén hat amerikai asztronautával, gond nélkül kapcsolódott szerdán a 346 kilométeres magasságban, a Föld körül keringő, épülő Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) – közölte a NASA.

A hétfői fellövéskor az űrsikló külső üzemanyagtartályról letört néhány szigetelőhab-darab. Kedden kora reggel az űrhajósok a robotkarral megvizsgálták a szárnyak és az orr hőcsempéit, de nem volt jele annak, hogy bármi eltalálta volna az űrhajót. 2003-ban egy szigetelőhab-darab ütött lyukat a Columbia űrsikló szárnyán, és ezért robbant fel leszállás közben az űrsikló. Azóta minden legénység kiterjedt vizsgálatot végez az űrsiklókon.

Az Endeavour egy új helyiséget szállít az űrállomásra, emellett a legnagyobb ablakot, amelyet valaha felküldtek a kozmoszba. Az ablak valójában egy különleges kupola, amit a NASA megrendelésére az európai csoport, a Thalész készített Torinóban. A kupola panoráma kilátást biztosít majd az űrállomásról. A két modul együttesen több mint 400 millió dollárt ér.

Az ISS-en élő öt asztronauta, akiknél csaknem három hónapja járta látogatók, már nagyon várja az Endeavour legénységét. Ebben az évben még ötször lőnek fel űrsiklókat, amelyeket 29 évnyi szolgálat után a NASA végleg kivon a forgalomból. Az ISS 11 éve épül.