Dohányzás tilalom – Törvénytisztelők a megyei lakosok

Dohányzás tilalom – Törvénytisztelők a megyei lakosok
Hajdú-Bihar – A nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításaihoz kapcsolódó türelmi időszak lejártától június 30-ig, Hajdú-Bihar megyében összesen 1183 egységet ellenőriztek a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének szakemberei.

– Az ellenőrzések során 97 esetben találtunk kisebb hiányosságokat és 37 esetben volt hatósági intézkedés, bírságot azonban nem kellett kiszabnunk. Legtöbbször a dohányzó hely kijelölésével akadtak problémák – tájékoztatta lapunkat dr. Galgóczi Ágnes kistérségi tiszti főorvos. A megyében leggyakrabban a vendéglátó egységeket, egészségügyi intézményeket, iskolákat, strandokat és a közforgalmű közintézményeket (mint a fodrászat, kozmetika) vették gorcső alá. Az adatok is azt mutatják, hogy megyénk intézményeinek üzemeltetői és állampolgárai is megértették és betartják a törvényt.

Országosan

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleménye szerint 3 hónap alatt hazánkban összesen csaknem 17 ezer kivizsgálás történt. Ebben az időszakban 116 esetben volt szükség hatósági intézkedésre, s várhatóan 6,4 millió forint bírságot szabta ki. Ennek közel kétharmadát a közforgalmú intézményekben tapasztalt szabálytalanságok, további másfél millió forintot pedig a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek vizsgálata során feltárt hiányosságok miatt kell befizetni.

HBN