Dobogós helyen az egyetem

Dobogós helyen az egyetem
Dobogós helyen az egyetem - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Továbbra is a legnépszerűbb első helyen megjelölt vidéki felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem a továbbtanulók körében.

A Debreceni Egyetem őrzi vezető helyét az elsőhelyes jelentkezők számában a vidéki intézmények között: 8163 diák jelölte meg első helyen az intézményt. Ezzel a Debreceni Egyetem az országos listán továbbra is a második az Eötvös Lóránd Tudományegyetem mögött. A harmadik helyen a Szegedi Tudományegyetem áll, a Debreceni Egyetemhez képest 203 első helyes jelentkezővel lemaradva.

Az országos tendenciához hasonlóan Debrecenben is minimálisan (0,5 százalékkal) csökkent az összes jelentkezések száma: február közepéig 14 362 jelentkezést adtak be egyetemünkre, míg tavaly 14 534-et (egy jelentkező több helyet is megjelölhet). Az összes jelentkezést tekintve idei eredményével a Debreceni Egyetem a harmadik az országos listán az Eötvös Lóránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem mögött.

A Debreceni Egyetem karai közül a Gazdaságtudományi Karra jelentkeztek a legtöbben: ide 2702 jelentkezést adtak be, ezt követi a Bölcsészettudományi Kar 2640, valamint a Természettudományi és Technológiai Kar 2303 jelentkezéssel.

Az állami ösztöndíjas képzések között az általános orvos volt a legnépszerűbb, ezt 1373 felvételiző választotta. Második a gépészmérnöki 527 jelentkezővel, a harmadik helyen pedig a fogorvosi képzés áll 525 jelentkezővel.

Növekvő érdeklődés tapasztalható a Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karon is. Egyre vonzóbb a fiatalok számára az óvodapedagógus életpálya, hiszen míg tavaly 325-en jelentkeztek első helyen a karra, addig idén 382-en, az összes jelentkezések száma pedig 859-ről 977-re emelkedett.

A jelentkezések végleges számai majd a júliusi sorrendmódosítások után fognak kialakulni.

– Debreceni Egyetem –
hirdetés