Dobogóra álltak karatékáink a világkupán

Akt.:
Dobogóra álltak karatékáink a világkupán
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen, Vámospércs – Tizenkét ország négyszázharminchét versenyzője állt rajthoz a romániai Buzauban, a teljes kiütéses (full contact) karate világkupán 2015. július 2. és 4. között, a hiko karate fellegvárában. A hajdú-bihari Kyo Hungária SE versenyzői büszkén álltak dobogóra a versenyen. Ennek kapcsán készítettünk interjút Tokaji Norbert 2. danos karatemesterrel, az egyesület elnökével.

Hogyan lehet eljutni egy ilyen nívós Nemzetközi Világkupára?

Tokaji Norbert: A Kyokushin Karate Világkupára való kijutáshoz kiemelkedő teljesítményű karatékák összehangolt szellemi, mentális és fizikai tudására van szükség. Az általam nevezett kettő karatéka az előbb említett tudásuk alapján, súlycsoportjukban és kategóriájukban folyamatos kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az eddigi küzdelmek során, ezért esett rájuk a választás.

Honnan jött az ötlet a Világkupán való részvételhez, hiszen tudtommal itt már nagyon magasak az elvárások a karatékák teljesítménye iránt?

Tokaji Norbert: Igen ez valóban így van, tudniillik nemzetközi szintű versenyzői gárda áll fel a küzdelmekre. Régóta célunk az, az egyesület edzőinek egyetértésével, hogy tanítványainkat olyan motiváció elé állítsuk, ami jelentősen emeli küzdőszellemüket, és a megszerzett tudásuk kibontakoztatását lehetővé teszi. A hazai versenyeken már nagyrészt ismerik egymást a küzdő karatékák, viszont a világszervezetben való küzdés az állandó mozgások miatt, egy kiemelt terhelést, megmérettetést, koncentrációt igényel részükről.

Szilágyi Petra és Kovács Zoltán | Fotó: Magánarchívum Szilágyi Petra és Kovács Zoltán | Fotó: Magánarchívum ©

Mennyire elégedett a versenyzői eredményeivel?

Tokaji Norbert: Maximálisan elégedett vagyok, hiszen tudomásom szerint egyedül a Kyo Hungária SE teljesített 100%-os dobogós helyezést a Magyarországról induló egyesületek közül a mintegy 90 főből álló magyar résztevői csoportból, amit a rendező bizottság vezetője személyes gratulációjával ki is emelt, illetve megkért arra, hogy vigyem a világkupa verseny hírét a világ többi országába is.

És végül, de nem utolsó sorban kérem említse meg versenyzői nevét és helyezéseiket.

Tokaji Norbert: Női gyerek +45 kg-os nehézsúlyú kategóriában Szilágyi Petra világkupa 3. helyezett, bronzérmes lett, és férfi gyerek -55 kg-os nehézsúlyú kategóriában Kovács Zoltán világkupa 3. helyezettként szintén bronzérmet szerzett, igen nehéz, olykor szó szerint vérre menő küzdelmekben.

Gratulálok ezekhez a kimagasló nemzetközi eredményekhez, a továbbiakban nagyon sikeres és eredményes versenyzést és munkát kívánok Önnek és egyesületének!