Dobogóra álltak a debreceniek a pneumobil versenyen

Dobogóra álltak a debreceniek a pneumobil versenyen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A legeredményesebb magyar csapatként összesen négy dobogós helyezést gyűjtött be a Debreceni Egyetem Műszaki Kara, amely két autóval vett részt május 5-6-án Egerben a X. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyen.

A sűrített levegővel hajtott járművek jubileumi megmérettetésén hét ország negyvenhat csapata mérte össze tudását. A Debreceni Egyetem Műszaki Kara két autóval indult a nemzetközi mezőnyben és mindhárom kategóriában dobogós helyet szereztek.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

Elsőként a távolsági futamon teljesítettek kiváló eredménnyel, ahol egy töltet sűrített levegővel a szabályok szerinti 15 kilométeres átlagsebességet tartva a lettországi alakulattól alig 200 méterrel lemaradva a második helyen ért célba a DE-Főnix csapata, amelyet a harmadikként a Debreceni Egyetem másik, DE-PuffAIR team-je követett.

Az ügyességi versenyszámban szoros csatában szerezte meg a bronzérmet a DE-PuffAIR, akik a gyorsulási számban is a dobogó harmadik fokára állhattak.

– Hatalmas siker amit diákjaink elértek, hiszen a nemzetközi mezőnyben összesen négy érmet szerezve a legeredményesebbek voltunk a hazai felsőoktatási intézmények csapatai között. A három versenyszámban megszerezhető 9 éremből egy ezüst és három bronz Debrecenbe került – hangsúlyozta az unideb.hu portálnak Mankovits Tamás. A Műszaki Kar Gépészmérnöki Tanszékének vezetője elmondta: pihenésre nem sok idő marad, hiszen már javában készülnek az idei Shell Eco-marathon Europe-ra, amelyet idén május 25. és 28. között rendeznek Londonban, ahol a feladat: a legnagyobb távolságot megtenni mindössze egy liter üzemanyaggal, vagy egységnyi villamosenergiával.

A versenyre a világ huszonhét országának 192 diákcsapata regisztrált. Magyarországot négy diákcsapat, köztük a Debreceni Egyetem Műszaki Karának alakulata képviseli.

– Debreceni Egyetem –