Dobhártyaszaggatás és eszement száguldás a Hungaroringen

Dobhártyaszaggatás és eszement száguldás a Hungaroringen
© Fotó: AFP
A tévében a célegyenes rövidebbnek, az autók halkabbaknak és lassabbaknak tűntek…

Te jó ég, ez elképesztően hangos – azt hiszem, ez volt a második gondolatom, amikor 1996-ban először jártam Forma–1-es versenyhétvégén a Hungaroringen. (Az első a kevésbé hangzatos „Te jó ég, itt vagyok!” volt.) Ez persze a dobhártyaszaggató szívómotorok regnálása alatt történt, de imádtam a hangjukat, s bár ezen kívül még tizenkét Magyar Nagydíjat láthattam a helyszínen a következő másfél évtizedben, bevallom, egyszer sem jutott eszembe füldugót használni.

Élőben nem csupán zajosabb, hanem gyorsabb is a Forma–1, vagyis a tévé nem igazán adja vissza sem a hangot, sem a tempót – sem a hangulatot. Rengeteg színes egyéniség bukkan fel a lelátók között hömpölygő tömegben: skótszoknyás fiúk, kockás zászlónak öltözött fiatalember, Ferrari-overállt viselő kissrác. S közben persze a betétfutamoknak köszönhetően egész nap zúgnak a járgányok az aszfaltcsíkon. Tény, a helyszínen sokkal nehezebb követni a futam eseményeit, mint a tévé előtt, de cserébe olyan élményekben is részünk lehet, amilyenben otthon ülve sohasem.

Emlékezetes pillanatok

Varázslatos versenyt láthatott a Hungaroring közönsége 1997-ben: Damon Hill az acélosnak vagy ütőképesnek finoman szólva sem nevezhető Arrows-Yamahával tönkreverte a mezőnyt.

A verseny elején az élre küzdötte magát, és ott is maradt egészen az utolsó körig – amikor egy technikai hiba megfosztotta a győzelemtől. Végül Jacques Villeneuve mögött a második helyen ért célba. A levezető kör alatt Hillnek szólt a vastaps, és a korábbi nagy ellenfél, Michael Schumacher szurkolói is kalapot emeltek az angol előtt.

Magyar a mezőnyben

2003-ban az edzések során Ralph Firman balesetet szenvedett, megsérült, emiatt ki kellett hagynia a vasárnapi futamot. A Jordan istálló a tesztpilótáját ültette be a helyére, aki történetesen egy magyar fiatalember, Baumgartner Zsolt volt. Korábban még nem fordult elő a Forma–1-ben, hogy egy honfitársunk állhasson rajthoz. Ráadásul mindez éppen a Hungaroringen esett meg… (A viadalt egyébként végül Alonso nyerte meg, első győzelmét szerezve az autósport királykategóriájában.)

Egy évvel később Zsolt már a Minardi versenyzőjeként tért vissza. A nagydíj után a magyar pilóta szokatlan módon kiment a boxutca falára a célegyenesbe beengedett szurkolókhoz, s majd’ felrobbant a tömeg. Sajnos tény, hogy a rajongók általában nem kerülnek ennyire közel a mezőny tagjaihoz, így Zsoltnak nagyon hálás volt az egyébként teljesen nemzetközi közönség.

Esős futam

1986-tól, vagyis az első hungaroringi versenytől kezdve izgultak azon a szervezők, nehogy essen az eső, mert akkor ki tudja, mi lesz ezen a szűk, csúszós, kanyargós pályán… Húsz esztendőn át sikerült szárazon megúszni, 2006-ban azonban elérkezett az igazság pillanata, és kiderült, felesleges volt aggódni: a Magyar Nagydíjak történetének egyik legizgalmasabb, legjobb viadalát hozta el az eső. Jenson Button pedig első futamgyőzelmét ünnepelhette akkor.

2007-ben állt a bál a McLarennél: ekkora robbant ki a nyílt háború az új csillag, Lewis Hamilton és a kétszeres világbajnok Fernando Alonso között. A spanyol a szombati időmérőn a boxutcában feltartotta csapattársát, aki így már nem tudott gyors kört futni. Alonsót megbüntették, Hamilton megnyerte a futamot, a gárdánál uralkodó hangulat azonban az idény végéig pocsék maradt, és a világbajnoki címért folytatott harcot is elveszítették, aminek a Ferrari és Kimi Raikkönen örülhetett.

Egy boldog fiatalember…

De térjünk vissza még egy kép erejéig a 2007-es Magyar Nagydíjhoz! Amíg mindenki a McLarennél folyó csetepatét figyelte, addig egy göndör hajú fiatalember első „igazi” szerződésének örülhetett a Forma–1-ben, s éppen a Magyar Nagydíjon mutatkozhatott be a Toro Rossónál, immár nem csak beugróként. A srácnak sugárzott az arca a boldogságtól, ahogy a paddockban sétálgatott. Egy orosz lány odament hozzá, és megkérte, hadd készítsenek közös képet: Seb – merthogy Sebastian Vettelről van szó – pedig láthatóan nagy örömmel tett eleget e kérésnek.

Néhány évvel később, többszörös világbajnokként már futva közlekedett a motorhome és a box között, de két lépés között néha azért még megállt egy-egy szurkoló kedvéért.

2009-ben Felipe Massáért izgultunk: a brazil versenyzőt sisakon találta egy rugó – amely az előtte haladó Rubens Barrichello autójáról szabadult el –, és olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy életmentő beavatkozásra volt szükség. Massát jónéhány napig Budapesten ápolták, a szezon hátralévő részét kihagyta, a következő évben tért vissza a Forma–1-be – jelenleg pedig sokadvirágzását éli a Williamsnél.

– Üveges Szilvia –


Híres emberek a pálya szélén

Nicole Scherzinger nem csak képen, az életben is gyönyörű, és kimondottan kedvesnek tűnt, amikor elkísérte kedvesét, Lewis Hamiltont a Hungaroringre. (Az énekesnő és az autóversenyző azóta szakítottak, bár náluk sohasem tudni…) Készségesen osztogatta az autogramokat, és barátságosan megállt akkor is, ha valaki közös képet kért tőle. A fotósok kedvence pedig alighanem Jenson Button párja, Jessica, aki mindig szívesen pózol a kamerák előtt. Nem csoda, hiszen ez a foglalkozása is: modell.

Az utóbbi másfél-két évtizedben igazi világsztárokat láthattunk a Hungaroringen: többek között Andy Vajnát, Roberto Carlost vagy Luciano Pavarottit. Természetesen a Forma–1 korábbi csillagai sem hiányoztak: Niki Lauda állandó vendég, de fiát támogatva pár éve felbukkant a szintén háromszoros világbajnok Nelson Piquet is. A hazai sportélet ismert szereplői, köztük a technikai sportok magyar büszkeségei – például Michelisz Norbert, Kiss Norbert, Kiss Pál Tamás, Talmácsi Gábor – szintén szívesen látogatnak ki a Forma–1-es viadalra.


Harminc esztendeje

Szinte hihetetlen, de csaknem harminc esztendeje rendezték meg az első Forma–1-es versenyt a Hungaroringen. Akkoriban – 1986-ban – Nelson Piquet, Alain Prost, Nigel Mansell vagy a fiatal tehetség Ayrton Senna szolgáltatták a show-t. Aztán kicserélődött néhányszor a mezőny, s az évtizedek során a pálya is egyre fejlődött, szebb és mindig kicsit modernebb lett. Közben pedig sok-sok élménnyel gazdagodhattak azok, akik elzarándokoltak Mogyoródra.