DK: miért kap a Jobbik irodakedvezményt?

Akt.:
Debrecen – Varga Zoltán, a DK önkormányzati képviselője elmondta: Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő részére az Országgyűlés Hivatala iroda címén 50 négyzetméteres lakást vesz bérbe a Hatvan utca 6/A szám alatt, havonta 79 880 forintért. Az ellenzéki politikus szerint az ingatlant az elmúlt hónapokban irodaként nem használták.

Varga Zoltán arról is beszámolt, hogy a Vásáry István utca 4. szám alatti 224 négyzetméteres irodát – mely a Jobbik debreceni központja – az önkormányzat ingatlanvagyonát kezelő Cívis Ház Zrt-től a Jobbik 2011. augusztusától ez év nyaráig négyzetméterenként havi 100 forint plusz ÁFÁ-ért vette bérbe. Ez Varga Zoltán szerint a töredéke a valós piaci árnak. Ezután új szerződést kötöttek, melynek értelmében a Cívis Háztól az Országgyűlés Hivatala bérli az ingatlant Kulcsár Gergely részére. A bérleti díj a korábbi tízszerese.

A DK-s politikus úgy vélte, hogy a Cívis Ház vezetője így több millió forintos veszteséget okozott a városnak.

Az elhangzottakra Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik önkormányzati frakciójának vezetője úgy reagált: a törvények valamennyi országgyűlési képviselő számára lehetővé teszik iroda bérlését az Országgyűlés Hivatalán keresztül. Kulcsár Gergely Hatvan utcai irodáját a munkatársai használták. Annak a bérleti szerződését fel fogja mondani – tette hozzá. A Vásáry utcai bérleti díjjal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Debrecenben a közelmúltig valamennyi, az Országgyűlésbe bekerült párt kedvezményt kapott.

HBN -OCs


Lehetőség volt kedvezményre

A Parlament döntése értelmében 2014. január 1-éig volt lehetőség kedvezményes bérleti díj megállapítására a parlamenti frakcióval rendelkező pártok esetében, ezt követően csak piaci áron bérelhetnek ingatlant – reagált Debrecen polgármesteri hivatala. Mint írták, 2014. január és november közötti időszakra eső, a kedvezményes és a piaci ár közötti különbséget a pártoknak meg kellett fizetniük. 2014. január 1-ig valamennyi parlamenti párt 100 Ft/m2 árat fizetett. Az OH a Hatvan u. 6. és a Vásáry I. u. 4. alatti ingatlanok estében a piaci bérleti díjat fizeti.