Díjeső a nyíregyházi helytörténeti filmszemlén

Nyíregyháza – A nyíregyházi szemle első díját a „Matuska” című film (Szász Csongor filmje) kapta a történelem egy hirhedt szereplőjének igényes bemutatásáért, különböző nézőpontokból történő markáns ábrázolásáért.

A IV. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemlét az elmúlt hét végén rendezték meg Nyíregyházán, a Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézetben. Az intézet mellett rendezőként volt jelen a Magyar Független Film- és Videó Szövetség és a Nyíri AFK Egyesület.

A szemlét május 30-án Gergely Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat osztályvezető-helyettese nyitotta meg, köszöntőt mondott Czabán György a MAFSZ elnöke. Díszbemutató keretében Bertli Tibor: Művésztelep – Baia Mare című filmjét tekinthették meg a résztvevők. A zsűri (Reichenberger János elnök, tagjai: Erdélyi János filmrendező és dr. Reszler Gábor helytörténész) 23 versenyfilmből hozta meg a következő döntést:

A szemle első díját, s egyben az Oktatási és Kulturális Minisztérium 150.000 forintos díját a „Matuska” című film (Szász Csongor filmje) kapta. Második díjat, s egyben a Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet 100.000 forintos díját az „Új Horizont” című film (Racskó Róbert filmje) érdemelte ki, míg a harmadik díjat, s egyben az Oktatási és Kulturális Minisztérium 50.000 forintos különdíját a „Művésztelep – Baia Mare” című film (Bertli Tibor filmje, producer: MPKKI) kapta.

Különdíjak:

Az ébrenlét mögött
(Vereb Vean András filmje);
Színek álmodója (Matyasovszki József és Koncz András filmje, Nyíri
AFK Egyesület);
Szalmazsákos éjszakák (Petrusák János filmje, Nyíri AFK Egyesület);

Szegedi papucs (Balogh Ferenc filmje);
Hetin (Péter M. László filmje);
A múlt emlékei (Drótos István filmje, Nyíri AFK Egyesület);
Barangolás a Városkapu körül (Kalocsai István filmje).

– Lefler György –