Helyi közélet

2013.07.26. 11:39

Kortárstól a klasszikusig

Debrecen – Rezes és vonós gálákkal folytatódott az Ifjú zeneművészek Nyári Akadémiájának kísérő hangverseny sorozata. Harsonán, kürtön, trombitán és hegedűn szólaltak meg kortárs és klasszikus szerzők művei.

Debrecen – Rezes és vonós gálákkal folytatódott az Ifjú zeneművészek Nyári Akadémiájának kísérő hangverseny sorozata. Harsonán, kürtön, trombitán és hegedűn szólaltak meg kortárs és klasszikus szerzők művei.A nyári akadémia harsonaegyüttese köszöntötte a közönséget a hangversenysorozat július 23-i koncertjén. Káip Róbert harsonaművész vezetésével a hét hallgató Gabriel Fauré Requiem – Pie Jesu című darabját adta elő. A klasszikus hangzást kortárs alkotók művei követték. Dubrovay László versenyműve Káip Róbert harsona- és Tekula Endre kürtművész zenei humorral megtűzdelt párbaját tartogatta. Az előadást szokatlan hangzásvilág jellemezte. Ezután Fritz Kreisler Liebeslied című művet következett, melyben a harsonaművészt Richter Edit zongoraművész kísérte. A kortárs zenék világában tovább barangolva Sugár Miklós művének debreceni bemutatója következett. A harsona hangja – teljes meglepetést okozva – elektronikai kísérettel szólalt meg. Már-már sci-fi filmekre jellemző hangulat jellemezte a zenei kísérletet. A hangversenyt egy romantikus mű, Johannes Brahms Kürttriója zárta, Tekula Endre, Zs. Szabó Mária és Sarkady Katalin előadásában.

Különleges zenei élményeket tartogatott másnap a trombitagála. Jeroen Berwaerts (Belgium) és Horváth Bence trombitaművészek előadásában lágy dallamok, jazz, kortárs művek és egy energikus ősbemutató hangzott el: George Gershwin, Marcus Stockhausen, George Enescu, Jereb Ervin és Carl Höhne darabjai. Marcus Stockhausen alkotása először szólalt meg Magyarországon, melynek 5 tétele különböző hangulatokat varázsolt a Liszt-terembe Horváth Bence és Szabó István ütőhangszerművész előadásában. A meditatív és feszült tartalmak váltották egymást, melyben elfojtott vágyak, izgalmas szabadság, és útkeresés, valamint a keleti filozófiára jellemző kettőség, a jin és jang állapot szólalt meg. A szerző hitvallása szerint ugyanis a zenének szakrális tartalma van, amit közvetíteni kell a közönség számára.

A hangulatváltozások az egész hangversenyt végigkísérték, amit Carl Höhne klasszikusa, a Szláv fantázia zárt. A művet a belga származású Jeroen Berwaerts szólaltatta meg. A művész nem véletlenül a hamburgi NDR – Rádió Szimfonikus Zenekar első trombitása, valamint a világ egyik legismertebb rézfúvós együttesének, a „Canadian Brass" együttesnek a tagja. A korábbi évekhez hasonlóan most is pazar, élvezetes trombitajátékot hallhattunk. A trombitaművész előadását az este alatt Váradi Judit zongoraművész kísérte.

A 19. század zeneirodalmának romantikus dallamai és 20. századi művek szólaltak meg a koncertsorozat hegedűgáláján július 25-én a Liszt-teremben. Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának alapító tanára, Zs. Szabó Mária hegedűművész és Sarkady Katalin zongoraművész előadásában Csajkovszkij két klasszikusa szólalt meg, a zene lágyságát, lelkiséget, az érzelmek mélységét bemutatva. Francis Poulenc hegedűre és zongorára írt szonátája, az emberi lélek kettőségét keltette életre. Akárcsak a létkérdést boncolgató vers soraiban a háborgó és megnyugvó szellem tusája, úgy váltakoztak a műben megszólaló hangulatok. A hangversenyen Rahmanyinov két alkotását is hallhatta a közönség. A Románc című darabban mély lelki tartalmak jelentek meg, míg a Danse Hongroise című mű érzelemteli, szuggesztív előadásmódban, szellemes, dinamikus, élettel teli hangzással töltötte meg a koncerttermet.

HBN–VPI


A nyári hangversenysorozat július 26-án este zárul a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenyével este 8 órától a Kölcsey Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában