Nagyvilág

2013.05.23. 14:12

Fidesz: torz és elfogult az Amnesty-jelentés

Budapest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - A Fidesz szerint az Amnesty International éves jelentése kifejezetten torz és elfogult képet mutat be Magyarországról, amelyet a magyar emberek nevében vissza is utasított a kormánypárt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - A Fidesz szerint az Amnesty International éves jelentése kifejezetten torz és elfogult képet mutat be Magyarországról, amelyet a magyar emberek nevében vissza is utasított a kormánypárt szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Ma reggel megint arra ébredtünk, hogy alaptalan és hamis állításokkal próbálnak nyomást gyakorolni Magyarországra, hiszen a kommunista Tavares-jelentést követően, most az Amnesty International írt jelentést Magyarországról" - mondta Hoppál Péter. A szóvivő szavai szerint a szervezet jelentésében mutatott hamis Magyarország-képet a Gyurcsány-Bajnai-szövetségtől már megszokhatták, és ezek az érvek visszaköszönnek az ország külföldi lejáratásában.

Arra is kitért: az Amnesty International támogatóként megjelent a "Bajnai-gárda mögött", amikor az a fiatalokat a Fidesz-székházba "küldte törni-zúzni".

A szóvivő szerint a szervezet jelentése a "baloldal lemezét tette fel" a roma kérdés tekintetében, hiszen arra hivatkozik, hogy Magyarországon erőszakos cselekményekkel üldözik a romákat. Ez azonban 2008-ban és 2009-ben történt, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok időszaka alatt, most pedig a feltételezett elkövetők bíróság előtt állnak - tette hozzá a szóvivő, aki szerint a jelentés azt is elfelejti közölni, hogy Magyarország kormánya kezdeményezte az európai roma-stratégia létrehozását, és a magyar Országgyűlés volt az első Európában, amely nemzeti roma stratégiát alkotott.

Hoppál Péter a médiatörvény ügyéről azt mondta: ebben a kérdésben az idő Magyarországot igazolta, minden vita lezárult, így "Európai Unió által lepecsételt médiatörvényünk van."

Hoppál Péter nem kívánt hozzáfűzni semmit ahhoz, hogy a jelentés bírálja az új magyar alkotmányt, amely a házasság fogalmát egy férni és egy nő között értelmezi.

A Fidesz szóvivője úgy vélte: nem újdonság az a jelenség, amely Magyarországra alaptalan vádakat zúdít, és amely különféle jelentésekben megpróbálja lejáratni a magyar embereket, hiszen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is külföldről próbál nyomást gyakorolni Magyarországra és Bajnai Gordont is külföldről pénzelik.

Szerinte ugyanakkor a magyar embereknek elege van abból, hogy a baloldal a külföldet használja fel arra, hogy nyomás alá helyezze Magyarországot. "Nem hagyjuk magunkat gyarmatosítani! (...) Nem hagyjuk, hogy elvitassák a magyar emberek teljesítményét" - jelentette ki.

Az új alaptörvény és módosításai körüli aggodalmakról, és a romákat megfélemlítő szélsőjobboldali csoportokról is beszámolt Magyarországra vonatkozóan az Amnesty International éves jelentésében, amely számos negatív megállapítás mellett a nemzetközi jogvédő szervezet által kedvezőnek tartott fejleményekről is említést tett.

Hoppál Péter a Heti Válasz őszödi beszéddel kapcsolatos írásáról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: ebben a vitában nem kívánnak és nem is tudnak részt venni. Ugyanakkor szerinte az üggyel kapcsolatban újra az derül ki, hogy a baloldal erői között a bizalmatlanság jelei és roppant erős véleménykülönbségek mutatkoznak.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP az ügy mögött a Fidesz érdekeit sejti, Hoppál Péter úgy válaszolt: látható, hogy amint újabb hírek kerülnek elő a baloldal körüli problémákról, akkor ők egyből azzal vádaskodnak, hogy "itt valami hárítás van", holott éppen ők akarják a közvélemény figyelmét elhárítani az elmúlt húsz év legsúlyosabb politikai botrányáról, amelyben a baloldal szövetkezett a szervezett alvilággal.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!